Aptauja: 44% iedzīvotāju smēķētājiem ir aizrādījuši par smēķēšanu sabiedriskā vietā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Mazāk nekā puse jeb 44% Latvijas iedzīvotāju ir izteikuši aizrādījumu personām par smēķēšanu publiskā vietā, liecina «Manabalss.lv» iniciatīvas «Samazināsim smēķēšanu, padarot cigarešu paciņas nepievilcīgākas!» autora Kaspara Vanaga interneta vidē organizētās aptaujas dati.

Saskaņā ar aptaujas datiem 44% aptaujāto atzinuši, ka pret izteikto aizrādījumu smēķētājs izturējies vienaldzīgi, 33% saskārušies ar negatīvu pretreakciju, bet 18% norādījuši, ka smēķētāji aizrādījumu uztvēruši pozitīvi jeb saprotoši.

Lielākā daļa jeb 89% atbalsta soda piemērošanu personām, kas apzināti smēķē bērna klātbūtnē. Runājot par efektīvākajiem veidiem, kā globāli samazināt smēķēšanu, aptaujātie uzsver lielāku sodu piemērošanu smēķēšanai publiskās vietās, akcīzes nodokļa celšanu un cigarešu reklamēšanas ierobežošanu.

Kā noskaidrots aptaujā, 37% respondentu pirmo reizi pamēģinājuši smēķēt līdz 15 gadu vecumam.

Nedaudz vairāk kā puse jeb 52% no aptaujas dalībniekiem ir smēķētāji, 32% nesmēķē, bet 16% dzīves laikā ir spējuši atmest šo kaitīgo ieradumu. 40% smēķētāju sākuši pīpēt, jo patīk process, savukārt nedaudz vairāk par ceturtdaļu jeb 26% vēlējās iejusties draugu kompānijā.

Mazāk nekā puse jeb 40% respondentu smēķētāja statusā ir piecus līdz desmit gadus, 37% smēķē ilgāk nekā desmit gadus, bet 23% - no viena līdz pieciem gadiem. Vairāk nekā puse jeb 56% aptaujāto iedzīvotāju pirmo cigareti pamēģinājuši vecumā no 15 līdz 24 gadiem, bet 37% mēģinājuši agrāk - no 10 līdz 15 gadu vecumam. 41% dienas laikā izsmēķē aptuveni pusi cigarešu paciņas, 27% mazāk nekā pusi paciņas, bet ceturtā daļa izsmēķē vismaz vienu paciņu dienā.

Tāpat vairāk nekā ceturtajai daļai jeb 29% aptaujāto traucē smēķētāji, 27% tas netraucē, bet 44% traucējošais faktors atkarīgs no konkrētās situācijas vai atrašanās vietas. 19% respondentu no sava draugu loka centušies izstumt smēķētāju, par efektīvākajām metodēm atzīstot smēķētāju ignorēšanu vai neaicināšanu uz kopīgiem pasākumiem.

Interneta vidē veiktajā pētījumā, kas norisinājās jūlijā un augustā, piedalījās 324 respondenti.

Jau ziņots, ka šī gada jūnijā portālā «manabalss.lv» iesniegta iniciatīva visu ražotāju cigarešu paciņām noteikt viena veida un izmēra burtus, bez citām atšķirības zīmēm, kā arī bez izceltas preču zīmes jeb logo, tādējādi padarot šīs paciņas nepievilcīgākas.

Kā informēja iniciatīvas autors Vanags, ja visas paciņas kļūs vienādas, tad cigarešu ražotājiem zudīs iespēja savstarpējā konkurencē mēģināt pievērst uzmanību tieši savai paciņai, reklamējot tabakas izstrādājumus un sacenšoties par it kā tikai smēķētāju uzmanību. Taču kvalitatīva reklāma piesaista arī nesmēķētāju uzmanību. Izstrādājuma noformējums ir spēcīgs instruments smēķētāju auditorijas palielināšanai, uzsvēra Vanags.

Jau vēstīts, ka šogad 20.maijā spēkā stājās jaunais Tabakas izstrādājumu aprites likums, kurš paredz aizliegumu smēķēt arī grūtnieces klātbūtnē, kā arī jebkurā publiskā vietā, ja klātesošajiem pret to ir iebildumi.

Likums tika apstiprināts, lai pārņemtu Eiropas Savienības tabakas direktīvu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu