«Providus»: Deputāti likuma grozījumus nereti pamato ar personīgo pieredzi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Deputāti likumu grozījumus nereti pamato ar savu personīgo pieredzi un tas var būt bīstami, secinājuši domnīcas «Providus» pētnieki, izpētot dažādu deputātu piekopto praksi.

Šī gada septembrī «Providus» un biedrība «Sabiedrība par atklātību - Delna», turpinot Saeimas monitoringu, novēroja dažu deputātu praksi likumprojektu izskatīšanas gaitā atsaukties uz gadījumiem no savas personiskās dzīves.

Tendence novērota Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas (TAVRP) komisijā, skatot grozījumu projektus Alkoholisko dzērienu aprites likumā un Autopārvadājumu likumā, un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā, izskatot pieprasījumu pēc apropriāciju pārdales.

Piemēram, grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā tika pamatoti ar gadījumiem, kad, «vedot bērnu uz skolu un no rīta ieejot veikalā, pirmais, ko redz priekšā, ir cilvēki, kas pērk divlitrīgos alus», un deputāts esot «vasarā bijis Vācijas supermārketā, kur lielākais redzētais alus pudeles tilpums esot bijis viena litra stikla pudele».

Personīgo piemēru izmantošana argumentācijā nav nosodāma, taču gala lēmuma balstīšana subjektīvā pieredzē liedz pilnvērtīgi un objektīvi izvērtēt likumprojekta ietekmi un pastāv risks, ka argumentācija notiek šauru interešu labā, lai censtos panākt jaunu normu pieņemšanu, izvairoties no alternatīvu pierādījumu veidu izmantošanas, kas atklātu pretējus argumentus, uzsvēra «Providus».

Septembrī Saeimas monitorings iekļāva arī pašu deputātu skatījumu uz valsts sagrābšanas pazīmēm likumdevēja darbā. Aptaujātie divi koalīcijas un trīs opozīcijas deputāti vērsa uzmanību uz tādām problēmām kā pamatojuma trūkums iesniegtajiem priekšlikumiem un šauru privātu interešu loma izpildvaras līmenī, no kuras nāk liela daļa likumdošanas iniciatīvu.

2016.gada septembrī monitorings aptvēra 24 likumprojektu izskatīšanu un vienas amatpersonas iecelšanu.

«Delna» un «Providus» veic Saeimas monitoringu projektā «Valsts sagrābšanas pazīmju analīze: Latvijas gadījums», sekojot likumdošanas iniciatīvām un amatpersonu iecelšanas procesam Saeimā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu