Studenti zibakcijā pie Ministru kabineta pieprasīs nesamazināt budžeta studiju vietu skaitu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Šodien Ministru kabineta sēdes laikā studenti pie valdības ēkas rīkos zibakciju, kuras laikā pieprasīs valsts budžeta finansēto studiju vietu skaita nesamazināšanu.

Zibakcija ar mērķi paust studējošo nostāju, ka budžeta vietu skaita samazinājums ir nepieņemams, pie valdības ēkas norisināsies no plkst.11 līdz 15.

Kā ziņots, Latvijas Studentu apvienība (LSA) vērsusies Saeimā, pieprasot rast iespēju nākamā gada budžetā palielināt finansējumu augstākajai izglītībai, lai nebūtu jāsamazina valsts finansēto studiju vietu skaits.

Iepazīstoties ar valdības atbalstīto 2017.gada valsts budžeta paketes likumprojektu «Par valsts budžetu 2017.gadam» un tā paskaidrojumiem, LSA neatbalsta sagatavoto piedāvājumu, kas skar augstāko izglītību.

LSA ieskatā nav atbalstāms piedāvātais variants - Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) padotībā esošajās augstskolās 2017.gadā samazināt valsts finansētās studiju vietas par 3559 un līdz 2019.gadam (ieskaitot) - par 5457.

Veicot aprēķinus, LSA secināja, ka piedāvājums ir samazināt valsts finansētās studiju vietas tuvākajos trīs gados kopā par 5457, kas esot saistīts ar noteikumiem par pedagogu darba samaksu, kas paredz darba samaksas palielinājumu arī augstskolu akadēmiskajam personālam, bet, lai to nodrošinātu, nepieciešams papildu finansējums.

Arī IZM neatbalsta valsts budžeta finansēto studiju vietu skaita samazināšanu. IZM ir sagatavojusi valdībai informatīvo ziņojumu, kurā norāda, ka valsts atbalsts studējošajiem ir galvenais priekšnoteikums, lai nodrošinātu kvalificētu darbaspēku Latvijas tautsaimniecības izaugsmei un augstākās izglītības pieejamību. Plānots, ka informatīvais ziņojums tiks skatīts šodien valdības sēdē.

Ministrijā arī norāda, ka 1.septembrī tika sākta jaunā pedagogu darba samaksas modeļa īstenošana arī augstākās izglītības jomā, kas radīja būtisku ietekmi uz kopējo augstākās izglītības finansējumu. Lai nodrošinātu augstskolu pedagogu atalgojuma pieaugumu saskaņā ar valdībā apstiprinātajiem pedagogu darba samaksas noteikumiem un vienlaikus saglabātu valsts budžeta finansēto studiju vietu skaitu esošajā līmenī, 2017.gadā papildus nepieciešami pieci miljoni eiro, 2018.gadā - 3,67 miljoni eiro, bet 2019.gadā - 7,36 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu