Tuvākajās dienās paziņos detalizētākus plānus saistībā ar NATO bataljona izvietošanu Latvijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Rīt, 26.oktobrī, Briselē notiks NATO aizsardzības ministru sanāksme, kuras laikā plānots izklāstīt plānus saistībā ar četriem NATO starptautiskajiem bataljoniem, kurus izvietos Baltijas valstīs un Polijā.

Kā šodien preses konferencē paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, rīt un parīt, 26.oktobrī un 27.oktobrī, NATO aizsardzības ministri izvērtēs panākto alianses progresu un iezīmēs turpmākos plānus.

Sākot ar 2017.gada sākumu, NATO nodrošinās četrus multinacionālus bataljonus alianses austrumu daļā. Kā šodien preses konferencē norādīja Stoltenbergs, tā ir atturēšanas stratēģija, kas domāta, lai novērstu, nevis provocētu konfliktus.

«Tas ir konkrēts pierādījums, ka NATO var un nodrošinās spēku tūkstošus sabiedroto aizstāvībai, kā arī skaidra mūsu transatlantiskās vienotības demonstrācija,» uzsvēra Stoltenbergs.

Rīt aizsardzības ministru sanāksmē minēto bataljonu ietvarvalstis, kas atbildīgas par četru bataljonu vadīšanu, - Kanāda, Vācija, Lielbritānija un ASV - izklāstīs savus plānus saistībā ar to vadītajiem bataljoniem. Savukārt citi sabiedrotie apliecinās viņu pienesumu.

Stoltenbergs solīja, ka rīt viņš varēs pastāstīt vairāk par dažādu NATO sabiedroto pienesumu četriem minētajiem bataljoniem.

Kā ziņots, 8.jūlijā NATO samitā Varšavā tika apstiprināta vienošanās par NATO sabiedroto spēku klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā rotācijas kārtībā. Tika pieņemts lēmums, ka 2017.gadā Latvijā, Polijā, Igaunijā un Lietuvā izvietos daudznacionālas bataljona lieluma kaujas grupas. Latvijā izvietotās kaujas grupas ietvarvalsts būs Kanāda. Kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību.

Kanādas vadīto daudznacionālo bataljona kaujas grupu veidos 455 Kanādas karavīri. Plānots, ka karavīri sāks ierasties nākamgad pavasarī, ap maiju, un izvietoties plāno līdz agram rudenim. LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka Kanāda nākamgad Latvijas drošības stiprināšanai uz starptautisko bataljonu, iespējams, nosūtīs arī bruņumašīnas «LAV 6.0». Savukārt Polija varētu nogādāt tankus.

Pārējās bataljona veidošanā iesaistītās valstis pašas varēs izlemt, cik karavīru sūtīt uz Latviju. Septembra sākumā Latvijā gan notika darba vizīte, kuras laikā vairāk nekā 150 eksperti no Kanādas, Spānijas, Slovēnijas, Itālijas un Polijas bruņotajiem spēkiem ar Latvijas Nacionālo bruņoto spēku pārstāvjiem pārrunāja Kanādas vadītās daudznacionālā bataljona kaujas grupas izvietošanu Latvijā.

Neskatoties uz aptuveni 1000 karavīru lielā bataljona nosūtīšanu, Latvijā patiesais drošības stiprināšanai paredzēto sabiedroto karavīru skaits dažādos formātos būs vēl lielāks, jo atsevišķi no iepriekšminētā starptautiskā bataljona Latvijā operācijā «Atlantic Resolve» uzturas iesaistītie ASV spēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu