Vāc parakstus par obligātām STS analīzēm personām, kas strādā ar bērniem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Sabiedrības iniciatīvu portālā «Manabalss.lv» sākta parakstu vākšana, lai noteiktu pienākumu veikt seksuāli transmisīvo slimību (STS) analīzes personām, kas strādā ar bērniem.

Kā iniciatīvas iesniedzēja norādīta Elīna Aleksankina. Viņa skaidro, ka daudziem Latvijas iedzīvotājiem ir bērni, kuri apmeklē kādu no pirmsskolas izglītības iestādēm. «Diemžēl patlaban šie bērni bērnudārzos nav aizsargāti no inficēšanās ar STS - HIV/AIDS, sifilisu, vīrushepatītu B un A.»

Aleksankina atgādināja, ka nesen Rīgas bērnudārzā audzinātājai atklāja sifilisu, tāpēc bērniem bijis jānodod asins analīzes, jo viņi bijuši kontaktā ar inficētu personu.

Patlaban audzinātājiem un personām, kuri strādā pirmsskolas izglītības iestādēs, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem jāveic vienīgi vispārējā izmeklēšana, uzsvēra iniciatīvas autore. Veselības pārbaudē ir iekļauta rentgenoloģiskā izmeklēšana reizi gadā, lai pārliecinātos, ka nav tuberkulozes, kā arī laboratoriskā izmeklēšana un bakterioloģiskā izmeklēšana zarnu infekcijas slimību (vēdertīfa, šigelozes un salmonelozes) izraisītāju noteikšanai.

Viņa norādīja, ka STS pārbaude pašlaik nav nepieciešama un obligāta, taču tas būtiski palielinot inficēšanas risku bērnudārzos, tādējādi apdraudot bērnu veselību. Līdz ar to viņa ir pārliecināta, ka šī iniciatīva palīdzēs aizsargāt bērnus no inficēšanās ar STS un turpmākām veselības problēmām.

«Piedāvāju veikt grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kas liktu par pienākumu personām, kuras tiek nodarbinātas darbā pirmsskolas izglītības iestādēs, veikt STS analīzes, iesniedzot tos darba devējam. STS infekciju analīzēm jābūt iekļautām obligātajā pirmreizējā veselības pārbaudē un obligātajās periodiskajās veselības pārbaudēs,» skaidroja iniciatīvas autore.

Viņasprāt, veicot grozījumus noteikumos, bērni būs vairāk aizsargāti no inficēšanās ar STS pirmsskolas izglītības iestādēs.

LETA jau ziņoja, ka, bažījoties par bērnu drošību, kādas privātās izglītības iestādes dibinātāja un vadītāja Sarma Dreimane vērsusies atbildīgajās iestādēs ar lūgumu noteikt obligātas veselības pārbaudes personām, kas vēlas strādāt ar audzēkņiem.

Dreimane aģentūrai LETA uzsvēra, ka patlaban darba devējam nav tiesību pieprasīt potenciālajiem darba ņēmējiem informāciju par viņu veselības stāvokli, līdz ar to rodas situācija, ka darbā var tikt pieņemta persona, kura sirgst, piemēram, ar C hepatītu vai kādu seksuāli transmisīvu slimību, - par tām personai nav pienākuma informēt darba devēju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu