NATO aizsardzības ministru sanāksmē diskutēs par plāniem sūtīt starptautiskus bataljonus uz Baltiju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) šodien un rīt, 27.oktobrī, piedalīsies NATO aizsardzības ministru sanāksmē Briselē, kur diskutēs par Varšavas samitā pieņemto lēmumu īstenošanu, informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

Sanāksmē tiks pārrunāti aktuālie drošības izaicinājumi un NATO atbilde uz tiem, tostarp atturēšanas pasākumi, kā arī NATO un Eiropas Savienības sadarbība.

Šovasar NATO samitā Varšavā tika apstiprināta vienošanās par NATO sabiedroto spēku klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā rotācijas kārtībā. Toreiz pieņemts lēmums, ka 2017.gadā Latvijā, Polijā, Igaunijā un Lietuvā izvietos daudznacionālas bataljona lieluma kaujas grupas. Latvijā izvietotās kaujas grupas ietvarvalsts būs Kanāda, bet par pārējo valstu iesaisti tiks paziņots vēlāk.

Kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību.

Latvijā Kanādas vadīto daudznacionālo bataljona kaujas grupu veidos 455 Kanādas karavīri. Plānots, ka karavīri sāks ierasties nākamgad pavasarī, ap maiju, un izvietoties plāno līdz agram rudenim. LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka Kanāda nākamgad Latvijas drošības stiprināšanai uz starptautisko bataljonu, iespējams, nosūtīs arī bruņumašīnas «LAV 6.0». Savukārt Polija varētu nogādāt tankus.

Šobrīd oficiāli nav zināms, kuras valstis vēl bez Kanādas sūtīs savus karavīrus uz Latviju. Septembra sākumā Latvijā gan notika darba vizīte, kuras laikā vairāk nekā 150 eksperti no Kanādas, Spānijas, Slovēnijas, Itālijas un Polijas bruņotajiem spēkiem ar Latvijas Nacionālo bruņoto spēku pārstāvjiem pārrunāja Kanādas vadītās daudznacionālā bataljona kaujas grupas izvietošanu Latvijā.

Neskatoties uz aptuveni 1000 karavīru lielā bataljona nosūtīšanu, Latvijā patiesais drošības stiprināšanai paredzēto sabiedroto karavīru skaits dažādos formātos būs vēl lielāks, jo atsevišķi no iepriekšminētā starptautiskā bataljona Latvijā operācijā «Atlantic Resolve» uzturas iesaistītie ASV spēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu