Secinājumi pēc mācībām: lielākie izaicinājumi dabas stihijās ir ceļi un degvielas nodrošināšana

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Noslēgušās mācības «STORMEX 2016», kuru laikā tika imitētas 15 dažādas praktiskās un teorētiskās apdraudējuma epizodes ļoti spēcīga vēja laikā. Lai arī secināts, ka kopumā institūciju sadarbība krīzes gadījumā ir laba, ir arī vairāki izaicinājumi, piemēram, ceļi, degvielas nodrošināšana.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis akcentēja, ka mācības skāra visu Latvijas teritoriju, to mērķis bija pārbaudīt visu iesaistīto institūciju gatavību, kā arī amatpersonu spējas attiecīgās situācijās pieņemt dažādus lēmumus.

Savukārt ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens sacīja, ka šādas mācības ir ļoti laba iespēja saprast, kādas ir vājās vietas, pie kā nepieciešams strādāt, lai pēc kāda negadījuma iespējami ātrāk atjaunotu, piemēram, elektroenerģijas piegādi.

«Visi elektroapgādes komersanti ir gatavi šādām situācijām, arī iepriekš notikušās vētras mūs ir ļoti labi sagatavojušas,» teica ministrs un norādīja, ka plāni, kā rīkoties ārkārtas situācijās, visiem ir. Vienlaikus mācību laikā tika novērotas dažas nepilnības. «Ceļi, sakari un degviela ir būtiski izaicinājumi,» teica Ašeradens.

Viņš paskaidroja, ka, piemēram, nav īsti labas koordinācijas jautājumā, kā tiek atbrīvoti ceļi gan nacionālā, gan reģionālā līmenī, lai cilvēki, kuriem nepieciešams pārvietoties, var brīvi to darīt.

Jāstrādā arī pie tā, lai nodrošinātu efektīvāku degvielas piegādi katastrofu gadījumā, jo pašlaik ar esošajām rezervēm pietiek samērā īsam laika posmam, kas ir nepietiekami gadījumā, ja vētra ir ilgstoša.

Mācības «STORMEX 2016» norisinājās no 21. līdz 26. oktobrim, tajās tika izspēlēti dažādi apdraudējumi un pārbaudīta valsts un pašvaldību institūciju, operatīvo dienestu un citu iesaistīto organizāciju gatavība, savstarpējā sadarbība un reaģēšanas spējas katastrofu gadījumos.

Civilās aizsardzības mācību scenārija pamatā bija situācija, kuras ietvaros pāri Latvijai virzās postošs orkāns, kura vēja spēks brāzmās sasniedz 45-48 m/s, kā rezultātā visā valstī nodarīti infrastruktūras bojājumi, novērots elektroenerģijas piegādes pārtraukums, traucēta pakalpojumu pieejamība iedzīvotājiem (piemēram, ūdensapgāde, siltumapgāde).

Mācību scenārijs paredzēja, ka dabas stihijas laikā Jaunjelgavas novada mežos apmaldīsies cilvēki, Rīgas jūras līča teritorijā pazuda zvejas kuģis, Rīgā sagruva ēka, bet Daugavpilī notika bīstamas ķīmiskas vielas noplūdes. Mācību laikā operatīvie dienesti arī pārbaudīja iespējamo rīcības scenāriju saistībā ar ārkārtas numuru 112 un 113 pakalpojumu īslaicīgu pārtraukumu. Līdztekus mācību laikā tika sasauktas vairākas pašvaldību civilās aizsardzības komisijas, Valsts enerģētiskās krīzes centrs un Krīzes vadības padome.

Kopumā mācību laikā imitētas 15 dažādas praktiskās un teorētiskās apdraudējuma epizodes, kurās iesaistītas vairāk nekā 50 valsts iestādes, pašvaldības vai citas institūcijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu