Premjeram ar studentiem izdevies atrast risinājumu budžeta vietu nesamazināšanai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Budžeta vietu skaits augstskolās nesamazināsies, jo ir izdevies atrast risinājumu kā nodrošināt studējošo budžeta vietu skaitu 2017. gadā un turpmāka šā gada faktiskajā līmenī, portālam TVNET pastāstīja Ministru prezidenta Māra Kučinska preses sekretārs Andrejs Vaivars.

Trešdienas vakarā Kučinskis tikās ar studentu organizāciju pārstāvjiem, ar kuriem tostarp pārrunāja valsts budžeta finansētās studiju vietas.

«Ņemot vērā, ka pilnībā ir atrisināts jautājums par nepieciešamo finansējumu augstskolu pedagogu darba samaksas nodrošināšanai 2017. gadā par 10% to palielinot salīdzinājumā ar 2016. gadu, tad par nepieciešamo finansējumu turpmākajam algu pieaugumam, atbilstoši Ministru kabineta noteikumos noteiktajai kārtībai un apmēram 2018. un 2019. gadā plānots lemt, gatavojot 2018. gada bāzes izdevumus,» skaidroja Vaivars.

Paredzēts, ka 2018. un 2019. gadā nepieciešamais finansējums pedagogu algu palielinājumam netiks nodrošināts no finanšu resursiem, kas veidotos samazinot valsts finansēto studiju vietu skaitu.

Pēc sarunas ar Kučinski, Latvijas Studentu apvienības pārstāve Maira Belova paudusi pateicību par rasto risinājumu, norādot, ka nākamajā nedēļā plānotā studentu akcija notiks, taču tai tiks mainīts uzstādījums - studenti nevis protestēs pret iespējamo budžeta vietu samazinājumu, bet gan vērsīs uzmanību uz izglītības kvalitātes jautājumiem Latvijas augstskolās, informēja Vaivars.

Jau vēstīs, ka valdība otrdien vēl nespēja vienoties par papildu finansējuma piešķiršanu augstākajai izglītībai, lai netiktu samazināts valsts budžeta finansēto studiju vietu skaits. Līdz ar to lēmuma pieņemšana tiek atlikta uz divām nedēļām.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) aicināja kolēģus saprast, ka ar pašreizējo finansējumu augstākās izglītības nozarē nebūs iespējams panākt mācībspēku paaudžu nomaiņu.

Lai nodrošinātu augstskolu pedagogu atalgojuma pieaugumu saskaņā ar valdībā apstiprinātajiem pedagogu darba samaksas noteikumiem un vienlaikus saglabātu valsts budžeta finansēto studiju vietu skaitu pašreizējā līmenī, 2017.gadā papildus nepieciešami pieci miljoni eiro, 2018.gadā - 3,67 miljoni eiro, bet 2019.gadā - 7,36 miljoni eiro.

Iepriekš tika plānots, ka studenti savu akciju rīkos pirmdien, 31. oktobrī, kad Saeima valsts budžetu skatīs pirmajā lasījumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu