Deputāti vērtēs finanšu ierobežojumu noteikšanu Eiropas partiju kampaņu finansēšanai EP vēlēšanās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās likumprojektu, kas paredz ierobežojumu noteikšanu Eiropas politiskajām partijām savu kampaņu finansēšanai Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās.

Likumprojektā iekļautais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja piedāvātais maksimālais limits paredz, ka Eiropas politiskā partija priekšvēlēšanu aģitācijai pirms EP vēlēšanām varēs izmantot ne vairāk kā 10% no summas, kas noteikta likumā attiecībā uz nacionālo politisko partiju aģitācijas izdevumiem EP vēlēšanām, teikts normatīvā akta projekta anotācijā.

Saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) 2014.gadā pieņemtajiem nosacījumiem Eiropas politiskajām partijām jau tagad ir atļauts veikt priekšvēlēšanu aģitāciju pirms EP vēlēšanām, aģentūru LETA informēja Tieslietu ministrijā.

Tiek norādīts, ka šajā gadījumā runa ir par Eiropas politisko partiju pašu īstenoto kampaņu, kas ir neatkarīga no nacionālajām kampaņām.

Izmaiņas paredzētas, lai veiktu Eiropas līmeņa politisko partiju darbības liberalizēšanu un paplašināšanu arī citās dalībvalstīs, tādējādi tuvinot ES politikas procesus tās pilsoņiem.

Ar likumprojekta «Eiropas politisko partiju un Eiropas politisko fondu likums» pieņemšanu paredzēts pārņemt ES regulas nosacījumus, ar kuriem tiek mainīts līdz šim spēkā esošais tiesiskais regulējums attiecībā uz minētajām organizācijām.

Paredzēts noteikt, ka Eiropas politiskā partija un Eiropas politiskais fonds tiek reģistrēti speciāli izveidotā ES iestādē. Līdz ar reģistrāciju tie iegūs tiesības visās dalībvalstīs. Lielāka juridiskā atbildība būs tai dalībvalstij, kurā Eiropas politiskai partijai vai Eiropas politiskajam fondam būs mītnes vieta, proti, atradīsies tā centrālā administrācija.

Izmaiņas paredzēts veikt, lai mainītu pašreizējo situāciju, kad Eiropas politiskās partijas koncentrējas pārsvarā ES institūciju varas centrā.

Regulu jāsāk piemērot no 2017.gada 1.janvāra, tāpēc līdz šim laikam ir nepieciešams izstrādāt nacionālo tiesisko regulējumu tās piemērošanai Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu