Vējonis: Pēdējo gadu desmitu laikā pasaule ir kļuvusi daudz bīstamāka

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Pēdējo gadu desmitu laikā pasaule ir kļuvusi daudz bīstamāka un mēs saskaramies ar tādiem izaicinājumiem, kādu nav bijis iepriekš, atklājot starptautisko drošības un ārpolitikas forumu «Rīgas konference 2016», sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Viņš pauda, ka mēs šobrīd vairs nedzīvojam tajā drošajā pasaulē, kura izveidojās pēc komunisma sabrukuma. «Eiropa ir saskārusies ar migrācijas krīzi, terorisms ir pieaudzis līdz neredzētiem apmēriem. Ārpus Eiropas robežām ir tādas nestabilas valstis kā Krievija,» sacīja prezidents.

Viņš arī norādīja, ka lielus izaicinājumus rada Krievija. «Ukrainā turpinās konflikts. Paaudzes, kas bija piedzīvojušas karu, vairs nav starp mums, tādēļ mēs domājam par karu kā par kaut ko tādu, kas notiek citur. Krievija ir veikusi iespaidīgu militarizēšanos un draud ar kodolieročiem. Krievijas mācības notiek pie mūsu robežām, un mēs redzam - Gruzijā un Ukrainā - ka tās var pārvērsties agresijā un okupācijā,» uzsvēra prezidents.

Pēdējās dekādes laikā pasaule ir kļuvusi daudz bīstamāka. Esam saskārušies ar dažādiem izaicinājumiem. Mēs vairs nedzīvojam drošā pasaulē, kura izveidojās pēc komunisma sabrukuma. Eiropa ir saskārusies ar migrācijas krīzi, terorisms ir pieaudzis līdz desmitgadēs neredzētiem apmēriem.

Savukārt aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis norādīja, ka Krievijas darbības reģionā ir neparedzamas un nav caurspīdīgas. Tādēļ NATO aliansei ir jābūt modrai.

Jau vēstīts, ka Latvijas Nacionālajā bibliotēkā 28.oktobra un 29.oktobrī norisinās viens no Baltijas jūras reģiona ikgadējiem nozīmīgākajiem drošības un ārpolitikas forumiem - Rīgas konference, kas 11. gadu pēc kārtas pulcē vairāk nekā 600 augsta līmeņa ārvalstu drošības un ārpolitikas ekspertus, diplomātus, politiķus, akadēmiķus, uzņēmējus un mediju pārstāvjus.

Kā informēja pasākuma organizatori, šogad konferencē tiks diskutēts par Eiropas Savienības lomu globālajā ekonomikā, «Brexit» ietekmi uz Eiropas Savienības nākotni, NATO spējām pielāgoties 21. gadsimta izaicinājumiem, kā arī par Rietumu attiecībām ar Krieviju un Austrumu partnerības valstu izaicinājumiem.

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), runājot par Rīgas konferenci, norādījis, ka tā būs īpaši nozīmīga tādēļ, ka valsts aizsardzības politikas jautājumus skatīs vasarā notikušā NATO samita kontekstā.

«Tieši tādēļ man ir liels gandarījums par Kanādas aizsardzības ministra dalību konferencē un divpusēju tikšanos ar ministru, jo pēc Varšavas samita lēmumiem Latvijas un Kanādas turpmākā militārā sadarbība būs ļoti cieša. Kā zināms, Kanāda ir kļuvusi par ietvarvalsti starptautisko spēku kaujas grupai, kas jau no nākamā gada tiks izvietota Latvijā,» uzsvēris ministrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu