Pētījums: 40% HIV slimnieku domā, ka inficējušies intervezono narkotiku lietošanas laikā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Teju puse jeb 40,8% HIV slimnieku domā, ka ar šo slimību inficējušies, lietojot intervezonās narkotikas, noskaidrots atbalsta grupas HIV inficētajiem un AIDS slimniekiem «Agihas» veiktajā pētījumā «Zini, nevis mini».

Kā šodien rezultātu prezentācijā norādīja pētījuma veicēja Ieva Pranka, 40,8% HIV slimnieku domā, ka inficējušies, lietojot intervezonās narkotikas, 33% - ka inficējušies heteroseksuālā ceļā. Pārējie norādījuši, ka inficējušies citā veidā, vai arī nezina, kādā. Daļa arī nav vēlējusies sniegt atbildi uz šo jautājumu.

Tāpat noskaidrots, ka 16,5% vīriešu domā, ka inficējušies, nodarbojoties ar seksu ar citu vīrieti.

Tāpat, aptaujājot 218 HIV slimniekus, pētnieki noskaidrojuši, ka 23% no viņiem ir intervezono narkotiku lietotāji, bet 19% no HIV slimniekiem ir vīrieši, kuriem ir sekss ar vīriešiem. Pranka arī stāstīja, ka aptuveni 60% no aptaujātajiem ir smēķētāji, 37,2% lieto alkoholu, 33% lieto narkotikas, bet 25% atbildējuši, ka viņiem nav kaitīgu ieradumu.

Aptaujā aplūkoti arī dažādi sociālekonomiskie aspekti. Noskaidrots, ka 40,8% aptaujāto strādā ar oficiālu darba līgumu, 15,1% strādā bez darba līguma, 39% ir bezdarbnieki, bet 6,4% ir uzņēmēji. Pētījumā arī noskaidrots, ka no aptaujātajiem HIV slimniekiem, 25% strādā fizisku darbu, bet 20% ir dažādu jomu speciālisti, ierēdņi un nodarbinātie, kas nestrādā fizisku darbu.

Pranka sacīja, ka valstij būtu svarīgi strādāt pie nereģistrētās nodarbinātības izskaušanas, jo arī tā veicina iedzīvotāju, tostarp HIV slimnieku, sociālo atstumtību.

Pētījuma dati arī parāda, ka divas trešdaļas HIV slimnieku jeb 66,1% regulāri pārbauda savu veselību. Vairāk to darot strādājošie un cilvēki ar augstāku izglītības līmeni.

Tāpat 5% aptaujāto atzinuši, ka darba devējs viņiem pieprasījis veikt HIV testu. Pranka gan norādīja, ka šādu pieprasījumu darba devējs nevar izvirzīt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu