Saeimas komisija atbalsta ierosinājumu pašvaldību vēlēšanās iecirkņu darba laiku saīsināt par divām stundām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti šodien vienojās atbalstīt ierosinājumu, ka turpmāk vēlēšanu iecirkņu darba laiks būs par divām stundām īsāks - iecirkņi pašvaldību vēlēšanās būs atvērti no plkst.7 līdz plkst.20.

Komisija šodien nolēma iesniegt izskatīšanai Saeimā grozījumus Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, kas paredz šādas izmaiņas.

Patlaban noteikts, ka vēlēšanu dienā iecirkņi vēlētājiem ir atvērti no plkst.7 līdz 22. Likuma grozījumi rosināti, ņemot vērā, ka pēdējās divās balsošanas stundās vēlētāju aktivitāte līdz šim ir bijusi ļoti zema, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

Tāpat būtiski, ka, saīsinot darba laiku, vēlēšanu komisija varēs ātrāk uzsākt balsu skaitīšanu un noteikt vēlēšanu rezultātu. Tas arī mazinātu kļūdīšanās risku rezultātu apkopošanā, deputātiem šodien skaidroja Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Grozot pašvaldību vēlēšanu likumu, tiks nodrošināts, ka arī pašvaldību vēlēšanas, tāpat kā Saeimas vēlēšanas un Eiropas Parlamenta vēlēšanas, norisināsies no pulksten septiņiem rītā līdz astoņiem vakarā, teikts likumprojekta anotācijā.

Tāpat deputāti nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā priekšlikumu, kas paredz nodrošināt iespēju pašvaldību vēlēšanās piedalīties arī tiem balsstiesīgajiem, kuri ir apcietināti un atrodas ieslodzījuma vietā. Plānots, ka vēlēšanas šīm personām organizēs ieslodzījuma vietas administrācija, un šie balsstiesīgie varēs vēlēt tās pašvaldības domi, kuras teritorijā tiem deklarēta dzīvesvieta.

Nosakot likumā kārtību, kādā pašvaldību vēlēšanās piedalās tie vēlētāji, kuri atrodas ieslodzījumā, bet neizcieš sodu, tiks ņemts vērā tiesībsarga atzinums pārbaudes lietā par apcietināto personu tiesībām piedalīties pašvaldību vēlēšanās, šodienas komisijas sēdē uzsvēra Saeimas Juridiskā biroja vecākais juridiskais padomnieks Edvīns Danovskis.

Komisija grozījumus pašvaldību vēlēšanu likumā lūgs iekļaut nākamās kārtējās Saeimas sēdes darba kārtībā un izskatīt pirmajā lasījumā bez atkārtotas izvērtēšanas komisijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu