Saeima prasa Spolītim un Kalniņam atmaksāt valstij komisijas iztērēto naudu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas atbalstīts lēmuma projekts paredz aicināt Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāju Veiko Spolīti (V) un komisijas sekretāru Gunti Kalniņu (ZZS) rast iespēju atmaksāt valstij komisijas darbības nodrošināšanai izmantotos līdzekļus. Savukārt iepriekš līdzīgs aicinājums - Streļčenokam likt atmaksāt valstij radītos zaudējumus € 50 000 apmērā par KNAB tiesvedību radītajiem zaudējumiem - jau izteikts premjeram.

Lēmumprojekts paredzēja mudināt komisijas vadību - Spolīti un Kalniņu - uzņemties politisko atbildību par komisijas darbības rezultātu nesasniegšanu.

Deputātu parakstus, lai skaitītu šo jautājumu, vāca parlamentārietis Artuss Kaimiņš («KPV LV»). Par šāda lēmuma projekta izskatīšanu parakstījās desmit deputāti - Kaimiņš, kā arī opozīcijas pārstāvji no Latvijas Reģionu apvienības un «Saskaņas».

Kā ziņots, Spolītis iepriekš žurnālistus informēja, ka komisijas vadītāja, sekretāra un konsultantu algu fonds bija apmēram 14 500 eiro.

Pretkorupcijas parlamentārā izmeklēšanas komisija darbu noslēgusi bez galaziņojuma pieņemšanas. Galaziņojuma projektu nav parakstījis neviens no deputātiem.

Spolītis mediju pārstāvjiem sacīja, ka uzņemas vainu par sasteigto komisijas darbu. Viņš gan precizēja, ka uzņemas daļu no vainas, un tūlīt norādīja, ka galaziņojuma projekts ir sagatavots tādā līmenī, ka to varētu parakstīt, bet nav klāt komisijas vairākuma, kas to varētu izdarīt. Komisijā nav vairākuma galaziņojuma projekta parakstīšanai, jo vairāki deputāti to kritizē kā nekvalitatīvi sagatavotu.

Komisijas priekšsēdētājs 21.oktobrī norādīja uz komisijas secinājumiem par nepieciešamajām izmaiņām civildienestā un to, ka jāveic darbs pie valsts iestāžu datubāzu savietojamības. Tāpat bija plānots aicināt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju pasteidzināt darbu pie nepieciešamo grozījumu veikšanas lobija reģistra izveidei. Vēl tiks domāts, kā ar šīm atziņām tālāk rīkoties.

Komisijas deputāti Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) un Ringolds Balodis (NSL) neatbalstīja galaziņojuma pieņemšanu. Dombrava aģentūrai LETA skaidroja, ka darbs pie galaziņojuma bija ļoti nenopietns. Brīvdienās tika saņemts galaziņojuma melnraksts, kurš bija «ļoti zaļš» un kuram bija pilnībā jāpārstrādā ievads, trīs nodaļas un secinājumi. Šādā veidā no ļoti vāja tas kļuva par viduvēju, bet joprojām galaziņojuma projekts nav tik atbilstošs, lai to varētu atbalstīt, skaidroja politiķis. Deputāts uzskata, ka atbildība par to, ka «ļoti nekvalitatīvs dokuments jāizskata triecientempos», kas neļauj to apstiprināt, jāuzņemas komisijas priekšsēdētājam.

Balodis norādīja, ka neatbalstīja galaziņojuma projektu, jo netika dots pietiekams laiks ar to iepazīties un tajā ir ierakstīta «virkne muļķību», kā arī pretrunīgas lietas. Lielākā problēma saistībā ar komisijas darbu bija komisijas vadītāja rīcība, norādīja deputāts. Viņš uzskata, ka komisijas darbam atvēlētie 15 000 eiro ir iztērēti bezjēdzīgi.

Jau vēstīts, ka komisija tika izveidota, lai izvērtētu Iekšlietu, Tieslietu, Finanšu ministrijas un citu valsts institūciju amatpersonu atbildību sabiedrības interešu un labas pārvaldības principu ievērošanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu