«Manabalss.lv» par bisfenola A aizliegšanu pārtikas iepakojumos savākti aptuveni 2300 paraksti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Portālā «manabalss.lv» par bisfenola A (BPA) aizliegšanu pārtikas iepakojumos divos mēnešos līdz šim savākti mazliet vairāk nekā 2300 parakstu, un līdz iniciatīvas iesniegšanai Saeimā vēl jāsavāc gandrīz 7700 parakstu, liecina informācija portāla mājaslapā.

Jau vēstīts, ka «manabalss.lv» tiek vākti paraksti par bisfenola A aizliegšanu pārtikas iepakojumos. Iniciatīvu pieteicis Konstantīns Rozins. Iniciatīva portālā «manabalss.lv» iesniegta 8.septembrī.

Iniciatīvas autori vaicā, kādēļ vēža un diabēta pacientu skaits pēdējo 15 gadu laikā ir dubultojies, un norāda, ka sabiedrība cīnās ar slimību sekām, cenšoties likvidēt simptomus, bet pārāk maz aizdomājas, kas ir šo slimību cēloņi. «Mūsu veselības cēlonis primāri ir meklējams veselīgā dzīvesveidā. Viens no lielākajiem slimību cēloņiem ir toksiskās vielas, kuras mēs ik dienas uzņemam kopā ar pārtiku,» pauž kustības dalībnieki.

Tāpat iniciatīvas iesniedzēji norāda, ka bisfenols A spēj atdarināt cilvēka dabisko hormonu estrogēnu un, nonākot organismā, tas iejaucas hormonālajā sistēmā, izraisot diabētu, krūts un prostatas vēzi un citas slimības.

Bisfenols A pat niecīgās devās var nodarīt lielāku kaitējumu tieši bērniem, jo iejaucas hormonālajā sistēmā tās aktīvākās attīstības posmā. 2003. un 2004. gada pētījumā ASV, ko veica Slimību kontroles un novēršanas centrs, šī viela tika atrasta 93% no 2517 urīna paraugiem, kurus nodeva gan pieaugušie, gan bērni. Vairāk nekā 130 pētījumi, kas ir veikti pēdējo desmit gadu laikā, parādījuši, ka pat zems BPA līmenis var radīt nopietnas veselības problēmas.

Iniciatīvas autori norāda, ka pagaidām ASV un Eiropā bisfenols A ir aizliegts bērnu pudelīšu izgatavošanā, taču Francijā kopš 2015.gada bisfenols A ir aizliegts visu pārtikas produktu iepakojumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu