Baltijas valstīs ieradīsies ASV bruņutehnika un jūras kājnieki; Latvijā izvietos arī helikopterus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nākamā gada sākumā Baltijas valstīs ieradīsies ASV 68. bruņutehnikas pulka tanku vienības, kā arī elitārās 1. jūras kājnieku divīzijas pārstāvji, pavēstījusi ASV armija Eiropā. Latvijā tiks izvietoti arī ASV armijas helikopteri.

Lai stiprinātu NATO robežas ar Krieviju, ASV jau vasarā pavēstīja par nodomu Austrumeiropā izvietot 4000 karavīru. Trešdien Pentagons sniedza plašāku informāciju par šīm iecerēm.

Paredzēts, ka janvārī Eiropā ieradīsies ASV 3. bruņutehnikas divīzija un 4. kājnieku divīzija, lai sāktu rotāciju. Šīs vienības no sākuma ieradīsies Vācijā, no kurienes dosies tālāk uz Poliju, izmantojot dzelzceļu. Polijā paredzēta brigādes konsolidācija, pirms tās vienības tiks izvietotas septiņās NATO austrumu flanga valstīs. Paredzēts, ka ASV spēku rotācija Austrumeiropā ilgs vismaz deviņus mēnešus.

Polijā atradīsies arī brigādes štābs, kā arī inženieru, atbalsta, artilērijas bataljoni un citas vienības.

No Polijas uz Baltijas valstīm dosies ASV bruņoto spēku 1. bataljons, kas ir elitārās 1. jūras kājnieku divīzijas, daļa, un 68. bruņutehnikas pulks.

Minētais pulks ir bruņots ar M1A2 «Abrams» tankiem, kā arī ar M2A3 «Bradley» kājnieku kaujas mašīnām.

Šīs vienības Baltijas valstīs atradīsies tik ilgi, kamēr netiks pabeigta NATO daudznacionālā līmeņa kaujas grupu pilnīga izvietošanās. Pēc tam ASV armijas 1. bataljons un 68. bruņutehnikas pulks piedalīsies mācībās dažādās Eiropas valstīs.

Papildus bruņutehnikas brigādei ASV Austrumeiropā nodrošinās arī aviācijas brigādi. Paredzēts, ka ASV 10. Aviācijas brigāde Eiropā ieradīsies martā un uzturēsies vismaz deviņus mēnešus.

Aviācijas brigādes štābs tiks izvietots Vācijā, bet gaisa kuģi atradīsies Latvijā, Rumānijā un Polijā.

10. aviācijas brigādes rīcībā ir kaujas helikopteri AH-64 «Apache», UH-60 «Black Hawk» un citi.

ASV armija Eiropā uzsver, ka šī spēku izvietošana ir paredzēta tam, lai sniegtu atbalstu sabiedrotajiem, kā arī lai veiksmīgāk īstenotu atturēšanas politiku. ASV papildspēki primāri atbalstīs operāciju «Atlantic Resolve» un ir nesaistīti ar daudznacionālajiem NATO bataljoniem, par kuru izveidošanu tika pieņemts lēmums alianses samitā Varšavā.

Patlaban ASV karavīru un tehnikas, kas uzturēsies Baltijā, skaitliskais daudzums vēl nav zināms.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu