Aicina Lielajos kapos nelietot smago uzkopšanas tehniku; pieminekļi cietuši jau iepriekš

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aktīvistu grupa «Lielo Kapu draugi» izsūtījuši vēstuli Rīgas pieminekļu aģentūrai un Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai, vēršot uzmanību uz «Rīgas domes (RD) izdarīto kaitējumu kopšanas darbu laikā pagājušā nedēļā», portāls TVNET uzzināja organizācijā. Aktīvisti aicina Lielajos kapos nelietot smago tehniku un sniegt instruktāžu strādniekiem, kā arī norāda, ka uzkopšanas tehnika bojājusi pieminekļus arī iepriekš.

«Lielo kapu draugi» informē, ka piektdien, 4. novembrī, Valsts policijā tika iesniegts ziņojums par Ādolfa Agtes pieminekļa sagraušanu un vēsturiskās metāla sētas bojāšanu, kas notikusi RD veikto darbu laikā. Šobrīd ir sasnidzis sniegs, kas apgrūtina citu iespējamo bojājumu identifikāciju, teikts vēstulē.

Aktīvisti aicina iepriekšminētās institūcijas vēst RD uzmanību uz to, ka kapu teritorijā nevar lietot smago tehniku. Par šo tēmu Lielo kapu aktīvisti jau vairākkārt arī runājuši ar LELB, kuras kopšanas tehnika bija sašķaidījusi zemesplāksnes jau iepriekš, kā arī apgāzusi Rodes un Kerkoviusa pieminekli.

Tāpat aktīvisti norāda, ka darbi Lielo kapu teritorijā ir iespējami tikai pēc speciālas instruktāžas, kurā ietverts arī iepriekšēja apgaita pa kapiem, iepazīstinot ar objektu atrašanās vietām un kapu īpatnībām. Šobrīd strādniekiem to mēģinot skaidrot aktīvisti, bet strādnieki atzīstot, ka šāda instruktāža pirms darbu uzsākšanas viņiem nav sniegta vispār.

«Lielo kapu draugi» arī aicina kapu teritorijā nelietot sāli uz celiņiem, kas bojā pieminekļus un zemesplāksnes, kā arī norāda, ka tik masīvi izvērsti darbi kā šobrīd LK nedrīkst notikt bez VKPAI un Rīgas pilsētas kultūrobjektu speciālistu uzraudzības un klātbūtnes. Aktīvisti arī pauž uzskatu, ka šobrīd ir jāaptur RD uzsāktos darbus Lielajos kapos, līdz nav novērsti iepriekšminētie apdraudējumi.

Vēstīts, ka Piektdien Lielajos kapos ticis sagrauts inženiera Ādolfa Agtes kapa piemineklis. Tas noticis sniega tīrīšanas laikā. Rīgas dome atvainojas par notikušo un plāno pieminekli atjaunot.

Rīgas domes (RD) izpilddirektors Juris Radzevičs (GKR) aģentūrai LETA norādīja - kad iestāsies labvēlīgāki laikapstākļi, pieminekli izdosies atjaunot. Taujāts, vai pret kādu darbinieku kļūdas dēļ tiks vērstas sankcijas, Radzevičs atbildēja, ka darbinieki trīs dienas lietū un sniegā ir strādājuši, tāpēc «daudz neko pārmest negribētu par šo tehnisko kļūdu».

TVNET jau vēstīja, ka 2. novembrī Rīgas pašvaldība pārņēma Lielo kapu teritorijas uzkopšanas pienākumu.

Pašvaldība ir vienojusies ar Latvijas Evaņģēliski luterisko baznīcu par īpašumu apmaiņu, un tāpēc pieņemts lēmums kapu teritorijas uzkopšanu uzticēt Rīgas domes Teritorijas labiekārtošanas pārvaldei. Kapu teritorijas uzturēšanu pašvaldība pārņēmusi, jo baznīcai neesot finansiālu iespēju uzturēt kārtību.

Jau ziņots, ka Rīgā ir iecerēts izbūvēt jaunu tramvaja līniju Skanstes ielas virzienā Lielo kapu tuvumā, kas satracinājis daļu rīdzinieku, kuri pārmet mirušo piemiņas zaimošanu.

Laikraksts «Latvijas Avīze» pagājušajā nedēļā vēstīja, ka Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca varētu piekrist īpašumu maiņas darījumam - to interesējot zemesgabals Imantā. Sarunas ar Rīgas domi esot sākušās jau pirms vairākiem gadiem, jo esot vēlme būvēt baznīcu mikrorajonā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu