Novembra beigās notiks diskusija par piederības latviešu nācijai noteikšanas pamatiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas pilī 22.novembrī notiks ekspertu diskusija par piederības latviešu nācijai noteikšanas pamatiem, aģentūru LETA informēja Prezidenta preses dienestā.

Pasākuma laikā ir plānota viedokļu diskusija par pārdomātu un juridiski korektu risinājumu, lai stiprinātu Latvijas sabiedrības saliedētību.

Diskusiju rosināja Valsts prezidents Raimonds Vējonis saistībā ar debatēm Saeimā par grozījumiem «Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā». Prezidents šo likumu izsludināja, tomēr norādīja, ka ir rūpīgi jāvērtē jautājumi, kas skar latviešu nācijas identitāti, sabiedrības saliedētību un Latvijas valstiskuma pamatus. «Latvijas sabiedrībai ir nepieciešama kvalitatīva diskusija par to, vai piederība latviešu nācijai var tikt noteikta, pamatojoties tikai uz personas izcelšanos, vai arī ir iespējams citāds risinājums, kas piederību latviešu nācijai padara atvērtu tiem, kuri vēlas apliecināt savu likteņa kopību ar latviešiem,» pauž Vējonis.

Uz diskusiju aicināti sabiedrībā zināmi sabiedrības integrācijas, tiesību un humanitārās jomas eksperti - politikas eksperts Ivars Ījabs, Saeimas deputāte Janīna Kursīte-Pakule (VL-TB/LNNK), Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Evika Siliņa, pētniece Brigita Zepa un Satversmes tiesas tiesnese Ineta Ziemele.

Tāpat 22.novembrī plānots publiskot ekspertu ziņojumu, kurā būs ietverta līdzšinējās sabiedrības saliedētības politikas un tās rezultātu analīze, kā arī sniegti priekšlikumi turpmākajiem pasākumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu