Saeima noraida ideju pašvaldību vēlēšanās iecirkņu darba laiku saīsināt par divām stundām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Saeima šodien neatbalstīja likuma grozījumu nodošanu izskatīšanai komisijās, kas paredzēja, ka turpmāk vēlēšanu iecirkņu darba laiks būs par divām stundām īsāks - iecirkņi pašvaldību vēlēšanās būs atvērti no plkst.7 līdz plkst.20. Par likuma izmaiņām nobalsoja opozīcijas partijas, savukārt pret bija valdošās koalīcijas partijas.

Patlaban noteikts, ka vēlēšanu dienā iecirkņi vēlētājiem ir atvērti no plkst.7 līdz 22. Likuma grozījumi tika rosināti, ņemot vērā, ka pēdējās divās balsošanas stundās vēlētāju aktivitāte līdz šim ir bijusi ļoti zema, aģentūru LETA iepriekš informēja Saeimas Preses dienestā.

Tāpat būtiski, ka, saīsinot darba laiku, vēlēšanu komisija būtu varējusi ātrāk sākt balsu skaitīšanu un noteikt vēlēšanu rezultātu. Tas arī mazinātu kļūdīšanās risku rezultātu apkopošanā, iepriekš skaidroja Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Noraidītie grozījumi pašvaldību vēlēšanu likumā būtu nodrošinājuši, ka arī pašvaldību vēlēšanas, tāpat kā Saeimas vēlēšanas un Eiropas Parlamenta vēlēšanas, norisināsies no plkst.7 līdz plkst.20, teikts likumprojekta anotācijā.

Tāpat deputāti nenodeva izskatīšanai komisijās priekšlikumu, kas paredzēja nodrošināt iespēju pašvaldību vēlēšanās piedalīties arī tiem balsstiesīgajiem, kuri ir apcietināti un atrodas ieslodzījuma vietā. Bija plānots, ka vēlēšanas šīm personām organizēs ieslodzījuma vietas administrācija un šie balsstiesīgie varēs vēlēt tās pašvaldības domi, kuras teritorijā tiem deklarēta dzīvesvieta.

Taču Saeima šodien izskatīšanai komisijās nodeva grozījumus pašvaldību vēlēšanu komisiju likumā, kas nosaka, ka Ministru kabineta noteikumus atlīdzības apmēra noteikšanai vēlēšanu komisijas un iecirkņa komisijas priekšsēdētājam, sekretāram un komisijas locekļiem valdība pārskata reizi četros gados iepriekšējā kalendāra gadā pirms kārtējām Saeimas vēlēšanām, nodrošinot atlīdzības apmēra pārskatīšanas rezultātu proporcionāli Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā statistikas paziņojumā publicētajam valstī strādājošo mēneša vidējās darba samaksas pieaugumam pārskata periodā. Tas ļautu katrās vēlēšanās un tautas nobalsošanā paredzēt vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju locekļiem pienācīgu darba samaksu un ievērojami mazinātu risku, ka komisijas netiek izveidotas likumā noteiktajā skaitliskajā sastāvā, teikts likumprojekta anotācijā.

Pamatojot iebildumus pret noraidītajiem grozījumiem, nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK līdzpriekšsēdētājs, Saeimas deputāts Gaidis Bērziņš norādīja, ka, lai atstātu pozitīvu iespaidu uz pilsoņu aktivitāti, drīzāk būtu jādomā par to, lai pagarinātu vēlēšanu iecirkņu darba laiku. «Mēs zinām, ka īpaši pavasarī, kad ir lauku darbi, cilvēki steidzas izdarīt šos lauku darbus un tikai pēc tam doties uz vēlēšanu iecirkņiem,» skaidroja parlamentārietis.

Attiecībā uz piedāvātajām izmaiņām par balsstiesīgo ieslodzīto iespējām piedalīties vēlēšanās deputāts pauda, ka komisijā līdz galam nav izdiskutēts jautājums par šīs problēmas aktualitāti. Viņš atsaucās uz statistiku, ka Latvijas brīvības atņemšanas iestādēs novembra pirmajā pusē īslaicīgi atrodas 54 personas. Saskaņā ar Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IVP) ziņām aptuveni šāds īslaicīgi apcietināto skaits ir pastāvīgs un galvenokārt tie ir Rīgas iedzīvotāji, un, piemēram, Jēkabpils cietumā apmēram 60% apcietināto ir vjetnamieši.

Politiķis arī norādīja, ka neviens par šiem grozījumiem nav informējis Ieslodzījuma vietu pārvaldi. Izmaiņu piedāvājums pamatots ar tiesībsarga atzinumu par 2013.gada apstākļiem, taču praktiskā situācija 2016.gadā varētu būt mainījusies, norādīja deputāts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu