Valstij piederošās bijušās Ventspils Mūzikas skolas ēkas atzīst par graustiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no Google Maps

Divām valsts īpašumā esošām ēkām, kurās līdz 2014.gada sākumam darbojās Ventspils Mūzikas vidusskola, šodien ar Ventspils pilsētas domes lēmumu ir noteikts vidi degradējošu un cilvēku drošību apdraudošu būvju statuss, informēja Ventspils pašvaldībā.

Par graustiem atzītas ēkas Pils ielā 38 un Kuģinieku ielā 2. Ēku īpašnieks ir Latvijas valsts Finanšu ministrijas (FM) personā, bet to pārvaldītājs ir VAS «Valsts nekustamie īpašumi».

Ventspils pilsētas dome atgādina, ka tā pēdējo piecu gadu laikā ir vairāk nekā 10 reižu vērsusies pie «Valsts nekustamajiem īpašumiem», FM un Kultūras ministrijas (KM), kā arī pie attiecīgo institūciju ministriem un valdību vadītājiem, norādot uz šo ēku bīstamo tehnisko stāvokli un apdraudējumu apkārtējās sabiedrības un telpu lietotāju drošībai. Dome ir norādījusi uz neatliekami veicamajiem darbiem un panākusi, ka tiek ierīkota gājēju drošībai paredzēta nojume gar Kuģinieku ielas fasādi, lai pasargātu gājējus un autobraucējus no sīkām krītošām fasādes detaļām. Dome norāda, ka tā panākusi, lai tiktu veikta ēku tehniskā stāvokļa izvērtēšana, pēc kuras tika pārtraukta telpu ekspluatācija. Ventspils Mūzikas vidusskola šīs telpas atbrīvoja 2014.gada sākumā, un pašlaik mācību process norisinās astoņās dažādās pagaidu telpās, līdz tiks uzbūvēta jaunā valsts Ventspils Mūzikas vidusskolas ēka.

Kā norāda dome, Būvniecības valsts kontroles biroja būvinspektors konstatējis bojājumus abu ēku konstrukcijās, kas tieši ietekmē ēku mehānisko stiprību un stabilitāti, - piemēram, pamatiem vērojamas izteiktas nevienmērīgas sēšanās pazīmes, konstatēta mūra šuvju erozija un plaisas mūra apdarē, bet jumta atbalsta konstrukcijas ir iesēdušās kopā ar trešā stāva pārsegumu. Ēkas Kuģinieku ielā 2 pirmā līdz ceturtā stāva pārseguma griestiem pie mūra ārsienām vērojamas izteiktas plaisas, kas liecina par pārseguma deformācijām, un ir jūtama pārsegumu līgošanās. Būvinspektora atzinumā konstatēti arī daudzi citi šo ēku bojājumi.

Pašvaldība norāda, ka ēku pašreizējais stāvoklis rada draudus apkārtējo personu dzīvībai, veselībai un mantai un draudus sabiedriskajai drošībai kopumā, kā arī bojā Ventspils pilsētvides ainavu.

Vienlaikus ar vidi degradējošas un cilvēku drošību apdraudošas būves statusa noteikšanu ēkām tiek piemērota paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likme 3% apmērā, lai stimulētu īpašnieku veikt ēku sakārtošanas darbus. Pēc bojājumu novēršanas īpašniekam ir tiesības vērsties Ventspils domē ar lūgumu atcelt vidi degradējošas un cilvēku drošību apdraudošas būves statusu.

Vidi degradējošas un cilvēku drošību apdraudošas būves statuss šodien Ventspilī tika noteikts arī ēkai Sinagogas ielā 6.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu