SKDS: Vairums iedzīvotāju atbalsta Latvijas dalību starptautiskajās miera misijās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairums Latvijas iedzīvotāju kopumā atbalsta valsts pilsoņu, piemēram, karavīru un ārstu, dalību starptautiskajās miera misijās, liecina pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas dati.

Aptaujājot Latvijas pilsoņus, 33% respondentu pauduši nostāju, ka starptautiskajās miera misijās Latvijai jāpiedalās neatkarīgi no tā, kur tās notiek. Vēl tikpat liela pilsoņu daļa, lai gan atbalsta dalību misijās, tomēr uzsver, ka būtu jādodas tikai uz tām miera misijām, kas notiek Eiropā. Piektdaļa respondentu nepiekrīt, ka Latvijas pilsoņiem vajadzētu piedalīties šādās misijās, savukārt vēl 14% nespēja sniegt konkrētu atbildi.

Vērtējot atbilžu dinamiku pēdējo 13 gadu laikā, kopumā iedzīvotāji pamatā allaž ir atbalstījuši pilsoņu dalību kādā no starptautiskajām miera misijām, taču plašākais atbalsts tam fiksēts tieši šogad un pērn, kopumā sasniedzot 66%.

Mazākais atbalsts starptautiskajām misijām bijis 2005. un 2006.gadā, kad atbalstītāju īpatsvars tikai minimāli pārsniedza 50% robežu. Vairāk laika gaitā cilvēki atbalstījuši pilsoņu došanos misijās Eiropas teritorijā.

Raugoties uz to, kā mainījusies pretošanās idejai par Latvijas pilsoņu dalību starptautiskajās miera operācijās, vērojams, ka pēdējo gadu laikā arvien mazāk cilvēku domā, ka šādās misijās Latvijas pilsoņiem nebūtu jādodas. Pēdējos trīs gados iedzīvotāju atbilžu par to, ka Latvijas pilsoņiem nebūtu jāpiedalās šādās misijās, īpatsvars ir noslīdējis zem atbilžu līmenim par atbalstu iedzīvotāju dalībai misijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu