Pēc eksperimenta ar Triju Zvaigžņu ordeņiem kriminālprocess un žurnālistes noklausīšanās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saistībā ar raidījuma eksperimentu par Triju Zvaigžņu ordeņu piešķiršanas kārtību Valsts policija (VP) sāka kriminālprocesu pret žurnālisti, tomēr pašlaik tas ir izbeigts, šodien ziņots Latvijas Televīzijas raidījumā «Aizliegtais paņēmiens».

Raidījums eksperimenta laikā bija plānojis Valsts prezidenta paspārnē esošajam Ordeņa kapitulam, kas lemj par ordeņu piešķiršanu, pieteikt vairākas personas ordeņa saņemšanai, lai pēc tam varētu izvērtēt, kādi varētu būt bijuši argumenti, kāpēc vienai personai ordenis piešķirts, bet citai ne. Eksperimenta laikā raidījuma žurnāliste, uzdodoties par ordeņa kapitula pārstāvi, zvanīja vairākām Latvijas pašvaldībām, aicinot tās izvirzīt savus kandidātus, reālus novada izcilniekus.

Četras pašvaldības uz šo aicinājumu atsaucās, un materiāli par pretendentiem Ordeņa kapitulam tika iesniegti. Tomēr kopumā eksperiments gan neizdevās un no radījuma puses tika pārtraukts.

2016.gada pavasarī noskaidrojās, ka pret žurnālisti ir sākts kriminālprocess, kā arī laika posmā no 2015.gada decembra līdz 2016.gada janvārim tika noklausītas viņas telefonsarunas. Kriminālprocess sākts 2015.gada rudenī, un to sākusi Daugavpils Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Sevišķi smagu un sērijveida noziegumu apkarošanas nodaļa.

Tas sākts pēc Krimināllikuma 145.panta, kas paredz atbildību par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem, ja ar to radīts būtisks kaitējums. Vēlāk to pārņēmusi Galvenās policijas Ekonomisko noziegumu pārvalde. Patlaban kriminālprocess ir izbeigts, žurnālistes darbā neatrodot noziedzīgas darbības pazīmes.

Raidījuma atzīmē, ka, lai pieteiktu kādu personu Triju Zvaigžņu ordeņa saņemšanai, ordeņa kapitulam ir jānorāda šīs personas kods. Pati persona par sevi ordeni prasīt nevar, kas nozīmē, ka to vienmēr dara kāds cits, un tādējādi pieteikuma iesniedzējs kādā veidā ir ieguvis konkrēta cilvēka personas kodu.

Advokāts Romualds Vonsovičs raidījumā norādīja, ka VP, lai pārbaudītu lietas apstākļus, ir iespēja sākt tā saucamo resorisko pārbaudi, lai noskaidrotu, ka tas ir žurnālista eksperiments. Viņam nav saprotams, kāpēc policijai bija jātērē šādi resursi. Savukārt advokāts Lauris Liepa norādīja: kaut arī var diskutēt par raidījuma īstenotajām metodēm, no likuma viedokļa tās ir likumīgas un likumsargi ar savu rīcību ir pārspīlējuši.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers norādīja, ka viņš ir uzdevis uzraudzības kārtībā izvērtēt kriminālprocesa izbeigšanas pamatotību un likumību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu