Tiesā ierosina pirmo lietu par skolu reorganizāciju; tiesājas par Madonas vidusskolu apvienošanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Administratīvajā rajona tiesā ierosināta lieta par Madonas domes lēmumu apvienot un reorganizēt Madonas 1. un 2. vidusskolu, informēja zvērināts advokāts Jānis Avotiņš.

«Kaut neapmierināto ar skolu reorganizāciju nav trūcis arī citviet Latvijā, mums kopā ar Madonas skolu bērnu vecākiem ir izdevies panākt, ka pirmo reizi Latvijas tiesu praksē Administratīvajā rajona tiesā ir ierosināta lieta, kurā tiks izvērtēts pašvaldības lēmums par skolu reorganizāciju,» stāsta Avotiņš.

Kā skaidroja advokāts, vairāki Madonas pilsētas 1. un 2. vidusskolas bērnu vecāki un «Madonas pilsētas 2. vidusskolas atbalsta biedrība» septembrī vērsās ar pieteikumu Administratīvajā rajona tiesā, kur lūdza apturēt un atcelt Madonas novada domes 31. marta lēmumu par abu vidusskolu reorganizāciju, tās apvienojot.

Advokāts arī informēja, ka novembra beigās tiesa lems jautājumu par Madonas novada pašvaldības lēmuma darbības apturēšanu. Kā aģentūru LETA informēja tiesas Valmieras tiesu namā, pieteikumu par pagaidu aizsardzību tiesa skatīs 25. novembrī rakstveida procesā. Pati lieta tiesā ierosināta 27.oktobrī.

«Šī ir pirmā lieta, kas ierosināta tiesā par skolu reorganizāciju, apvienošanu un slēgšanu,» skaidroja Avotiņš, piebilstot, ka līdz šim tiesa bija atteikusi vērtēt šo «tik svarīgo jautājumu», atsaucoties uz viedokli, ka pašvaldības lēmumi par skolu un citu izglītības iestāžu slēgšanu, apvienošanu vai reorganizāciju ir iekšējs pārvaldes lēmums un nav pakļauts izskatīšanai administratīvajā tiesā. «Šāds viedoklis gan sākotnēji nav nekāda veidā pamatots ar tiesību normām,» norādīja advokāts.

Avotiņš uzskata, ka katras lietas apstākļi ir vērtējami atsevišķi un nebūtu pieļaujama situācija, kad tik svarīgs jautājums kā izglītības iestāžu reorganizācija netiek izvērtēts tiesā, aizbildinoties ar formālu vienkāršotu likuma tulkojumu, nevis konkrētu tiesību normu. «Vēlreiz vēlos uzsvērt, ka mēs neesam pret reformām, tomēr šīm reformām ir jābūt tādām, kas reāli risina sasāpējušus jautājumus un ilgtermiņā uzlabos sabiedrības stāvokli konkrēti izglītības sfērā,» rezumēja advokāts.

Jau ziņots, ka dome plānoja izveidot Madonas pilsētas vidusskolu, apvienojot līdzšinējo Madonas pilsētas 1.vidusskolu un Madonas pilsētas 2.vidusskolu.

Toreiz pašvaldībā uzsvēra, ka pamats pārmaiņu īstenošanai ir kopējā demogrāfiskā situācija gan pilsētā, gan novadā, kā arī nepieciešamība sakārtot, nākotnē racionāli izmantot un noslogot pilsētas skolu ēkas, tostarp pilnveidot un atjaunot materiāltehnisko bāzi. Apvienojot Madonas pilsētas 1. un 2. vidusskolu, tiks veikta skolu sistēmas reorganizācija Madonas pilsētas skolu sistēmā. Reorganizācijas rezultātā abu skolu izglītības darbinieki turpinās darbu apvienotajā skolā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu