Vējonis: Latvijas karavīri ir lielisks sabiedrības saliedētības piemērs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Latvijas karavīri ir lielisks sabiedrības saliedētības piemērs, šodien Nacionālo bruņoto spēku (NBS) militārajā parādē uzsvēra Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Prezidents norādīja, ka NBS ir stipras un stabilas valsts stūrakmens. Izšķirošajās Brīvības cīņu kaujās pirms 97 gadiem Latvijas armija nosargāja tikko izveidotās valsts neatkarību. «Šodien mūsu karavīri piedalās bīstamās un sarežģītās starptautiskajās misijās, dodot savu ieguldījumu svarīgu globālo konfliktu risināšanā. Tas ir veids, kā vislabāk varam rūpēties arī par savas valsts drošību, jo Latvijas sardzē mūsu karavīri stāv līdzās uzticamiem sabiedroto valstu spēkiem,» uzsvēra Vējonis.

Viņš piebilda, ka katru gadu, pulcējoties Daugavas krastmalā, mēs apliecinām savu cieņu un atzinību Latvijas karavīriem, zemessargiem, policistiem, ugunsdzēsējiem un robežsargiem. «Mēs pateicamies par to, ka jūs pildāt savu pienākumu un aizsargājat Latvijas iedzīvotājus!» sacīja prezidents.

Vējonis stāstīja, ka Latvijas valsts pienākums ir nemitīgi attīstīt savu aizstāvju spējas. Starptautiskā drošības situācija arī aizvadītajā gadā nav ļāvusi uzelpot. Ziņas no kaujas lauka Ukrainā varbūt ir dzirdamas mazāk nekā iepriekš, tomēr tādēļ nedrīkstam aizmirst, ka tepat, Eiropā, joprojām turpinās aktīva karadarbība, atgādināja prezidents. Viņš uzsvēra, ka nerimst asinsizliešana Sīrijā, kur notiekošais konflikts izpaužas arvien jaunās dimensijās un turpina izraisīt drošības apdraudējumus arī tālu ārpus šīs valsts robežām.

«Tādēļ nedrīkstam apstāties, pilnveidojot Latvijas karavīru prasmes un tehnisko aprīkojumu. Par savu drošību esam atbildīgi ne tikai savu iedzīvotāju, bet arī mūsu draugu un sabiedroto priekšā. Jau nākamgad Latvijā uzņemsim pirmo NATO daudznacionālo spēku bataljonu - šogad Varšavas samitā pieņemtais lēmums par NATO spēku palielināšanu Baltijas valstīs un Polijā ir līdz šim nopietnākais pierādījums Alianses apņēmībai aizstāvēt savas dalībvalstis. Tas ir apliecinājums tam, ka sabiedrotie novērtē mūsu pašu veiktos pasākumus Latvijas aizsardzības stiprināšanā, un šo uzticību nedrīkstam pievilt,» atzina Valsts prezidents.

Stiprinot sadarbību ar Latvijas ārvalstu draugiem un sabiedrotajiem, Vējonis aicināja nenovērtēt par zemu Latvijas iekšējās drošības izaicinājumus. Viņš sacīja, ka mūsdienās, izšķirošas cīņas arvien biežāk tiek izkarotas nevis atklātos un visiem redzamos kaujas laukos, bet gan slēptā sacensībā par ekonomisko attīstību, ietekmi tiesu varas gaiteņos un viedokļiem informatīvajā telpā. Tā dēvētajā hibrīdkarā varam zaudēt arī bez neviena šāviena, ja nelabvēļiem izdosies sagraut mūsu uzticību pašiem sev un savas valsts nākotnei, brīdināja prezidents.

«Es nešaubos, ka pārvarēsim visas grūtības, ja būsim vienoti savā pārliecībā par Latvijas attīstību un brīvību. Tādēļ man ir jo lielāks prieks, ka Latvijas karavīri uzskatāmi par lielisku sabiedrības saliedētības piemēru. Mūsu bruņotie spēki pulcē dažādas izcelsmes ļaudis, taču viņus visus vieno devīze «Gods kalpot Latvijai!«. Lai šie vārdi vienmēr tiktu izteikti ar patiesu vēlmi aizstāvēt Latviju un rūpēties par tās drošību un labklājību! Savu valsti nosargāt un attīstīt varam tikai mēs paši!» uzsvēra Valsts prezidents.

Kā ziņots, šodien tiek svinēta Latvijas Republikas 98 gadu jubileja. Latvijas Republika tika proklamēta 1918.gada 18.novembrī plkst.16 Otrajā pilsētas teātrī, tagadējā Latvijas Nacionālajā teātrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu