Hodorkovskis: Putins izmanto Latviju, lai saglabātu varu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Bijušais Krievijas oligarhs un politieslodzītais Mihails Hodorkovskis uzskata, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins Latviju izmanto, lai saglabātu varu Krievijā. Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «de facto» Hodorkovskis stāsta par to, kādēļ viņaprāt Putins ar «tautiešu» politiku mēģina ietekmēt Latvijas iekšpolitiku.

«Viss, ko dara Vladimirs Putins, ir veltīts vienam mērķim - varas saglabāšanai Krievijā. Ekonomiskā situācija ir nelabvēlīga, valsts pārvaldes kvalitāte zema, un ir nepieciešams novērst tautas uzmanību ar ārējiem konfliktiem. Vladimirs Putins meklē šādu konfliktu punktus. Viens no tiem ir Baltijas valstis,» intervijā «de facto» saka Hodorkovskis. Opozicionāra ieskatos - demokrātiska Krievija potenciāli varētu izveidot draudzīgas attiecības ar Eiropas Savienību, pat panākt brīvu preču un darbaspēka kustību: «Atšķirības saglabāsies, bet cilvēki spēs ciemoties viens pie otra, brīvi pārvietot kapitālu, izvēlēties dzīvesvietu. Ceru, tas notiks mūsu dzīves laikā».

Pirms nedēļas Mihails Hodorkovskis nodibināja tautas kustību «Atklātā Krievija» - viņš cer Krievijas pilsoņus no visiem valsts nostūriem iesaistīt demokrātiskas Krievijas nākotnes plānošanā. Tiesa, Hodorkovskis neplāno cīnīties ar esošo režīmu, bet gan sagaida, ka Vladimirs Putins pats noliks pilnvaras.

«Man liekas, ka Putins apzinās sakrājušās problēmas un to, ka mūsu valsts krīze ir sistēmiska, to nevar atrisināt ar sīkām pārbīdēm. Pagaidām viņš meklē citu izeju, bet pēc 2018. gada pārliecināsies, ka vienīgais risinājums ir šī režīma demontēšana. Bet pats viņš ar to nodarboties nespēs. Es paļaujos uz Putina apdomību. Citi, mazāk patīkami režīma nomaiņas scenāriji arī eksistē, bet cerēsim, ka viss notiks gludi,» tā «de facto» intervijā saka Hodorkovskis.

Sarunā ar Latvijas Televīziju Hodorkovskis atzinās, ka nevēlas redzēt Putinu uz apsūdzēto sola - gadījumā, ja Krievijas prezidentam piedāvāta amnestija nozīmētu, ka Putins miermīlīgi noliktu varas grožus un neliktu citiem aizstāvēt savu varu ar ieročiem rokās. Mihails Hodorkovskis uzskata, ka Vladimirs Putins no viņa baidās. Bijušais oligarhs ir pārliecināts, ka viņa kustība Krievijas pilsoņiem varētu demonstrēt, ka valsts pārvalde iespējama arī demokrātiskā veidā.

Hodorkovskis neizslēdz, ka Krievijas vadība gribētu no viņa atbrīvoties. "Mēs zinām, ka daudzi cilvēki, kas pretstatīja sevi mūsdienu režīmam, mira vardarbīgā nāvē. Anna Politkovska, Natalja Estemirova, Boriss Ņemcovs, Gaļina Starovoitova," saka Hodorkoskis. Taču bijušais politieslodzītais atzina, ka viņš nejūt bailes: "Droši vien, mana dzīve sanākusi tāda, ka šādas cilvēkam raksturīgas bailes un ieradums domāt par briesmām vienkārši "atmirušas".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu