NBS komandiera amatam iesaka virzīt Apvienotā štāba priekšnieku Kalniņu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandiera amatam ieteicis virzīt NBS Apvienotā štāba priekšnieku, ģenerālmajoru Leonīdu Kalniņu. Jau pirms izvirzīšanas ministrs ar potenciālo kandidātu iepazīstināja Valsts prezidentu Raimondu Vējoni. Par Kalniņa kandidatūru vēl būs jālemj Saeimai.

Aizsardzības ministrs Bergmanis norādīja, ka kandidātam uz NBS komandiera amatu jābūt nostiprinātai autoritātei Latvijas armijas personāla vidē. Tāpat kandidātam ir jānāk no Sauszemes spēku elementa un ir jābūt apveltītam ar pieredzi vadīt kādu no lielajiem spēku veidiem. Ministrs arī pauda, ka NBS komandiera amata kandidātam ir jābūt ar pieredzi un dalību starptautiskajās operācijās, kā arī sadarbībā ar ārvalstīm.

«Pienācis laiks, kad par komandieri kļūst vecāko virsnieku pārstāvji, kas ir sākuši dienesta gaitu no zemākajām pakāpēm un izgājuši cauri dažādām NBS struktūrām un regulāro spēku veidiem. Viens no NBS izaicinājumiem ir vienību un infrastruktūras paplašināšana pa visu valsts teritoriju, kandidātam ir jābūt labam kontaktam ar pašvaldībām, darba devējiem un jaunsardzi. Ņemot vērā gaidāmo Kanādas vadītās kaujas grupas izvēršanos nākamā gada sākumā, kandidātam jābūt pieredzei veidot sadarbību ar ārvalstu partneriem operacionālajā un praktiskajā līmenī. Jābūt redzējumam, kā valsts aizsardzībā iesaistīt maksimālu skaitu Latvijas pilsoņu, jānodrošina militārās piramīdas pēctecību,» teica Bergmanis.

Aizsardzības ministrs arī uzsvēra, ka nākamajam NBS komandierim pagarinājums uz otru termiņu būtu pieļaujams tikai kā ļoti liels izņēmums ārkārtas situācijās. Normālā praksē komandiera amats augstākajam virsniekam ir pēdējais, un viņi var atvaļināties pensijā. Bergmanis atzina, ka virsniecības jaunums ir problēma Latvijā un tādēļ iepriekš militārajā hierarhijā bija jāpieļauj izņēmumi, kas kopumā gan neesot vēlami.

Savukārt Kalniņš uzsvēra, ka gadījumā, ja izdosies iegūt Saeimas atbalstu, viņa NBS attīstības redzējumā ietilpst armijas kaujasspēju uzlabošana. «Tuvākie uzdevumi ir saistīti ar kaujas gatavības nodrošināšanu. Pats galvenais [bruņoto spēku] balsts - karavīrs. Šodienas situācija prasa attīstīt ātrās reaģēšanas spējas vienības, kas varētu reaģēt uz varbūtējiem apdraudējumiem. Tas ir saistīts ar jaunu spēju izveidošanu, jaunu vienību izvietošanu. [Tāpat] uzņemošās valsts funkciju pilnveidošana un infrastruktūras uzlabošana, lai nodrošinātu Kanādas vadītās vienības uzņemšanu,» sacīja NBS komandiera amata kandidāts.

Šobrīd vēl nav zināms, kas varētu stāties Kalniņa vietā kā Apvienotā štāba komandieris.

Bergmanis skaidroja, ka vispirms nepieciešams sagaidīt Saeimas lēmumu par Kalniņu.

Likums paredz, ka NBS komandieri apstiprina amatā uz četriem gadiem un atbrīvo no amata Saeima pēc Latvijas Bruņoto spēku augstākā vadītāja Valsts prezidenta priekšlikuma. Komandiera kandidātu Valsts prezidentam iesaka aizsardzības ministrs.

Ministru kabinets Kalniņu Apvienotā štāba priekšnieka amatā apstiprināja šā gada 28.jūnijā. Apvienotā štāba priekšnieka amatā viņš stājās šā gada 26.augustā. Kalniņš bruņotajos spēkos dien kopš 1997.gada, un dienestu viņš sācis Zemessardzes 51. bataljonā. No 2003. līdz 2005. gadam Kalniņš dienējis Mācību vadības pavēlniecībā, no 2005. līdz 2009. gadam - Zemessardzes štāba Operatīvās plānošanas pārvaldes priekšnieka amatā, savukārt no 2009.gada līdz apstiprināšanai Zemessardzes komandiera amatā 2011.gadā dienējis Zemessardzes štāba un Operatīvās pārvaldes priekšnieka amatā.

NBS Apvienotā štāba priekšnieks absolvējis Augstākā komandējošā sastāva kursu Baltijas Aizsardzības koledžā Igaunijā, kā arī Vadības un ģenerālštāba virsnieka kursu ASV Armijas vadības un ģenerālštāba koledžā. Kalniņš Irākā 2006.gadā ASV vadīto koalīcijas spēku operācijā bija Latvijas kontingenta komandieris. Valsts prezidents aizvadītajā nedēļā Kalniņam svinīgā ceremonijā Rīgas pilī pasniedza ģenerālmajora pakāpes zīmotnes.

Pašreizējais NBS komandieris Raimonds Graube nesen paziņoja, ka vēlas atvaļināties no amata pirms pilnvaru termiņa beigām. Graube, kurš ir pāris nedēļu jaunāks par Kalniņu, paziņojis, ka esot vecākais NATO valstu komandieris. Graubem nākamā gada februārī apritēs 60 gadi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu