Deputāti debatēs par budžetu apmainās ar pārmetumiem un salīdzina valsti ar grimstošu kuģi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas sēde, kurā deputāti lemj par budžetu un saistītām iecerēm, jau ilgst vairāk nekā astoņas stundas, un parlamentāriešiem raisās asas debates par pretrunīgākajiem priekšlikumiem.

Savukārt par daudziem mazāk strīdīgiem jautājumiem deputāti nedebatē vispār. Līdz šim izskatīta un pieņemta jau lielākā daļa ar budžetu saistīto likumprojektu, bet priekšlikumus 2017.gada valsts budžeta projektam deputāti vēl nav sākuši skatīt. Līdz ar to priekšā ir vēl 644 priekšlikumu izskatīšana vidēja termiņa budžeta plānam un 666 ierosinājumi nākamā gada budžeta projektam.

Politiķi prognozē, ka parlamenta sēde vēl būs ilga, tomēr budžetu plāno pieņemt šodien. Arī priekšlikumu skaits budžetam - 666 - izraisījis politiķu jokus par «velna skaitli».

Debatēs piedalās daudzi parlamentārieši, ieceres pārsvarā kritizē opozīcijas pārstāvji, bet koalīcijas deputāti un arī vairāki ministri mēģina kritiku atspēkot un pamatot izmaiņas.

Daži politiķi cenšas būt radošāki savās izpausmēs, piemēram, Andrejs Elksniņš (S) debatēs par tā dēvētajiem lojalitātes grozījumiem Izglītības likumā tribīnē atskaņoja īsu fragmentu no pirms vairāk nekā desmit gadiem sacerētās dziesmas par «melno Kārli», kas tapa saistībā ar tolaik īstenoto izglītības reformu par mācību valodu proporciju mazākumtautību skolās.

Asas debates bija, lemjot par grozījumiem Mikrouzņēmumu nodokļu likumā, kas paredz, ka šī nodokļa režīms strādā līdz 2019.gadam. Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) skaidroja, ka tad, kad šis nodoklis tika ieviests, bija panākts ļoti labs efekts. Tomēr ar laiku šis režīms «tika sabojāts», un ļoti daudzos gadījumos tiek izmantots, lai optimizētu nodokļus.

Savukārt pie frakcijām nepiederošais deputāts Artuss Kaimiņš («KPV LV») mudināja «beigt žmiegt Latvijas sabiedrību un likt virsū nodokļus», bet samazināt ierēdņu skaitu Latvijā. «Es domāju, tas būtu ģeniāls priekšlikums, ja mēs no 13 ministrijām varētu izveidot pēkšņi astoņas, jo daudzas ministrijas dublē citu ministriju darbu,» pauda Kaimiņš.

Savukārt, debatējot par grozījumiem Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā, opozīcijas deputāte Jūlija Stepaņenko (S) salīdzināja valsti ar grimstošu kuģi. «Ir apsveicams mēģinājums meklēt grimstošajā kuģī ar nosaukumu «Mūsu valsts» katru sūci, pa kuru izplūst nodokļu maksātāju nauda, un katru vietu, kurā šī nodokļu maksātāju nauda nevarētu iekļūt,» izteicās deputāte.

Tikmēr deputāte Lolita Čigāne (V), kritizējot šos izteikumus, norādīja, ka Stepaņenko sava priekšlikuma pamatojumu lasījusi no «acīmredzot kādas citas personas sagatavotas lapas».

Tāpat šodienas sēdē bija arī jāizsludina 20 minūšu tehniskais pārtraukums, jo nestrādāja Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (VL-TB/LNNK) mikrofons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu