Apinis e-veselību nodēvē par kaķi maisā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Šodien valdībā diskusijās par jautājumiem, kas skar e-veselības projekta ieviešanu, Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis jauno sistēmu nodēvēja par «kaķi maisā», savukārt ģimenes ārsti aicināja nenoteikt konkrētus tās ieviešanas termiņus.

Tikmēr skeptisks par mediķu iebildumiem saistībā ar e-recepšu un e-darbnespējas lapu ieviešanas termiņu nenoteikšanu bija Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), atgādinot, ka termiņu nenoteikšanas gadījumā neko beigās neieviesīs un nedrīkst dzīvot pagātnē, bet ir jāiet uz priekšu.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide ministriem norādīja, ka ar asociāciju nav apspriesti ieviešanas termiņi, vien publiskajā telpā ir parādījies 2017.gads. Organizācija nav mierā, ka atsevišķiem projektiem ieviešanas datums ir noteikts 1.jūlijs, jo līdz tam laikam nekas netiks izdarīts. Viņas ieskatā labāk nevajadzētu noteikt termiņus. «Redzot no savas pieredzes, ir skaidrs, ka sistēma nebūs gatava,» pauda Veide.

Nenosakot termiņus, mediķi būtu gatavi iesaistīties vismaz pusgadu ilgā pilotprojektā un tad labot kļūdas, un, ja ir secinājums, ka sistēma darbojas, tad ārsti ir gatavi pieslēgties e-veselības sistēmai un sākt ar darba nespējas lapām.

Savukārt Apinis pauda neizpratni, kāpēc sistēmas izveidē ir ieguldīti tik apjomīgi līdzekļi. «Mēs šodien pērkam kaķi maisā un pērkam kaķi, kura nav,» teica Apinis. Ārsti ir gatavi sadarboties un meklēt kompromisus, taču vēlas, lai arī valdība piedāvā kādus kompromisus un būtu ļauts iepazīties ar sistēmu tās sagatavošanas procesā.

Nemierā ar mediķu pretestību bija Kučinskis, uzsverot, ka, ja netiks noteikti termiņi un kavēta sistēmas ieviešana, nekur tālu netiks. «Tad mēs rakstīsim receptes un vēl burvjus sauksim palīgā,» teica premjers. Tāpat viņš pauda neizpratni par datu aizsardzības jautājumiem, minot piemēru, kad sākusies elektroniskā saziņa, nav bijis runu par to, vai un kā tas aizskar tiesības un ka būtu jāveido kāda darba grupa, kas skatīsies, vai pieņemt datorus vai nē. «Citās civilizētās valstīs darbojas e-receptes. Bet mēs taisīsim darba grupas, jo esam unikāla valsts, vai kā?» bilda Kučinskis.

Arī labklājības ministrs Jānis Reirs (V) nepiekrita, ka grozījumi vēl vairāk apdraud personas datu drošību.

Mēģinot noslēgt diskusijas, Kučinskis piedāvāja pagarināt ieviešanas termiņus līdz 1.septembrim, kam ministri arī piekrita.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu