Ķimikālijas «Biolara» teritorijā Rīgas centrā glabājušās jau 16 gadus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Aculiecinieka foto

Neilgi pēc Valsts vides dienesta (VVD) atklātajiem pārkāpumiem Olaines ķīmiskajai rūpnīcai «Biolars» piederošajā ēkā Rīgā portāls TVNET saņēma informāciju no aculiecinieka, ka ķimikālijas tur bijušas brīvi pieejamas jau vismaz astoņus gadus. Uzņēmuma vadība to apstiprināja un paskaidroja, ka ķīmiskās vielas teritorijā Brīvības ielā 222 glabājušās jau 16 gadus, tomēr bažām par to kaitīgumu cilvēkam vai videi nav, jo tās tikušas izmantotas citronskābes ražošanā.

Pēc aculiecinieka stāstītā, pamestā rūpnīcas teritorija ir bijis savdabīgs «tūrisma» objekts. Viņš lēš, ka gadā to apmeklē vidēji simts cilvēku.

Rīdzinieks iemūžinājis ēku gan pagājušajā gadā, gan pirms septiņiem gadiem un stāsta, ka dažādu mantu pamestajās telpās paliek arvien mazāk. «Vieni paņem metālu, otri – kādas citas lietas,» skaidroja vīrietis. Teritorijā atradušies gan metāllūžņi, gan dažādas ķīmiskas vielas, tostarp mucas, uz kurām krieviski rakstīts «inde». Tagad telpas esot ļoti sliktā stāvoklī.

Pamestie dārgumi

«Pirmo reizi nokļūstot tur, bija sajūta, ka kāds tikai uz mirkli ir izgājis. Visas lietas bija atstātas,»

stāstīja aculiecinieks. Viņš norādīja, ka visas reizes ēkā izdevies iekļūt bez ielaušanās. «Bija atrodamas dažādas vietas, pa kurām iekļūt, piemēram, kāds caurums sienā, kuram priekšā bija nolikta finiera plāksne,» stāstīja vīrietis. Kādā telpā bijusi signalizācija, bet viņam nav šķitis, ka uz to kāds reaģē. Tāpat teritorijā atrodami arī brīdinājumi, ka nevajadzētu zagt metāllūžņus vai mēģināt iekļūt teritorijā. Vairākās vietās izvietoti arī savdabīgi «putnubiedēkļi», lai radītu sajūtu, ka tie ir sargi.

Pagājušajā gadā, iekļūstot ēkā, vīrietis ievērojis, ka dažās vietās tajā jau sākusi augt zāle, vairāki plaukti izskatījušies ķīmisko vielu saēsti. Tāpat joprojām bijušas redzamas dažādas ķimikālijas.

Uzņēmuma «Biolars» vadītājs Nikolajs Samodurovs, tiekoties ar TVNET žurnālistiem, skaidroja, ka neviena no uzņēmuma teritorijā atrastajām vielām nav bīstama. Uzraksts «inde», pēc viņa teiktā, bijusi padomju laikā ierasta prakse, lai norādītu, ka konteinerā atrodas ķīmiskas vielas, proti, ka tās nevajadzētu ēst.

Ķīmisko vielu izvešanas sarežģītība

Samodurovs stāstīja, ka bijusī rūpniecības teritorija ar vairākām ēkām Brīvības ielā 222 uzņēmuma «Biolars» īpašumā nonāca 1999./2000. gadā. Pēc teritorijas privatizācijas uzņēmumam «mantojumā» tika atstātas visas ķīmiskās vielas, kuras tika izmantotas citronskābes ražošanā. Pēc Samodurova teiktā, ķīmisko vielu izvešana no pamestajām telpām ir sarežģīta un laikietilpīga, tādēļ notiek pakāpeniski. «Kad aizgāja strādnieki, viņi visu pameta tā, kā ir.

Tur palika dažādas kastītes un pudelītes, un ar katru no tām vajag strādāt, jo tur ir ķīmiskas vielas.

Tas nenotiek tik ātri. Mēs palēnām izvācam visu,» skaidroja uzņēmuma vadītājs. Viņš norādīja, ka decembra sākumā tieši bija plānots izvest pēdējo kravu, kura stāvēja uz paletēm.

Uzņēmuma galvenais mehāniķis Vitālijs Bukovskis skaidroja, ka visas ķīmiskās vielas, kas atradās teritorijā, tika izmantotas citronskābes ražošanas procesā. «Tās ķīmiskās vielas tika lietotas starpoperāciju dezinfekcijai. Citronskābi audzēja, raudzējot uz cukura, pareizāk sakot, melases bāzes. Lai procesā nerastos infekcija, bija nepieciešama dezinfekcija,» skaidroja Bukovskis.

Abi «Biolara» pārstāvji apliecināja, ka īpašumam piederošā teritorija bijusi iežogota, kā arī ir uzstādītas zīmes, kas vēsta, ka teritorija ir privātīpašums. Tāpat uzņēmums algo arī apsardzes firmu un ēkas ir aprīkotas ar signalizāciju.

Portālam TVNET ierodoties uzņēmumam piederošajā teritorijā Rīgā, bija redzams, ka

jāiet cauri diviem vārtiem, lai tajā iekļūtu.

Pretējā gadījumā jālien pāri žogam. Uzņēmuma pārstāvji labprāt izrādīja pamesto teritoriju, tomēr iekštelpās fotogrāfijas palūdza neuzņemt. Ēkā, kura tiek klasificēta kā laboratorija, joprojām atrodas trauki ar ķīmisko vielu nosaukumiem.

Pašlaik atliek vien gaidīt VVD pārbaudes rezultātus par ķīmisko vielu bīstamību un to ietekmi uz vidi.

Kādēļ ķimikālijas teritorijā atklātas tikai tagad?

Valsts vides dienestā portālam TVNET skaidroja, ka iepriekš neviens par bīstamu ķīmisko vielu atrašanos ēkā uz vienas no Rīgas galvenajām ielām nebija ziņojis. Uzreiz pēc «Latvijas gāzes» darbinieku paziņojuma, ka «Biolara» teritorijā varētu glabāties bīstamas vielas, vides inspektori bija devušies uz teritoriju un, piesaistot operatīvos dienestus, koordinēja minēto vielu izvešanu.

Savukārt Rīgas dome Īpašumu departamentā skaidroja, ka ēka nav iekļauta vidi degradējošo būvju sarakstā un iepriekš sūdzības no iedzīvotājiem par to pašvaldībā nav saņemtas, tāpēc tā nav tikusi pārbaudīta. Pēc notikušās VVD pārbaudes arī Īpašumu departamenta darbinieki ieradušies apskatīt ēku un konstatējuši ārējus ēkas defektus, kā arī to, ka tai iespējams brīvi piekļūt. Īpašniekiem nosūtīta vēstule ar aicinājumu skaidrot gan ēkas tehnisko stāvokli, gan piekļūšanas iespējas tai.

Jau ziņots, ka 25.novembrī Rīgā, uzņēmuma «Biolars» teritorijā, Brīvības ielā 222, tika atklāts liels daudzums bīstamu ķīmisko vielu, tostarp bārija hidroksīds. Tās bija atraduši «Latvijas Gāzes» darbinieki, kuri teritorijā pētīja nelikumīga gāzes vada pieslēgumu. VVD apstiprināja, ka teritorijā atrodas vismaz 18 tonnas neatbilstoši glabātu ķīmisko vielu. Pašlaik tiek veiktas pārbaudes par iespējamo vides piesārņojumu. Tajā pašā laikā «Rīgas ūdens» pārstāvji pilsētas kopējā kanalizācijas sistēmā piesārņojumu nav konstatējuši.

Olaines ķīmiskā rūpnīca «Biolars» specializējas eksperimentālās izstrādēs ķīmijas jomā, tehnoloģiski sarežģītu ķīmisko produktu ražošanā, laku un krāsu rūpniecības pusproduktos, kā arī ražo gatavus laku un krāsu izstrādājumus, celtniecības, auto un sadzīves ķīmiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu