VM nodrošinās piena maisījumu zīdaiņiem, kuru mātēm ir HIV

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA

Lai novērstu HIV infekcijas transmisijas risku no mātes bērnam, no nākamā gada pavasara valsts nodrošinās piena maisījumus zīdaiņiem līdz viena gada vecumam, kuru mātēm ir HIV, informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders.

Kā norāda veselības ministre Anda Čakša, HIV/AIDS izplatības ierobežošana ir nozīmīgs sabiedrības veselības veicināšanas pasākums. Risinājuma rašana piena maisījumu nodrošināšanai ir kritiski nozīmīga, lai mazinātu inficēšanās riskus mazuļiem, kuru mātes ir HIV pozitīvas. Šis solis arī apliecina Latvijas mērķtiecīgu virzību sabiedrības veselības uzlabošanā, ievērojot Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijas, sacīja Čakša.

Piena maisījumu nodrošināšana VM izmaksās gadā aptuveni 30 000 eiro. Katru gadu bērni dzimst aptuveni 70-80 HIV inficētām sievietēm.

Kā norādīja Šneiders, lai gan grūtniecēm ir pieejama valsts apmaksāta profilaktiskā ārstēšana, ik gadu tiek konstatēta HIV infekcija bērniem, kas iegūta no mātes vertikālās transmisijas ceļā. 2013.gadā bija 10 šādi gadījumi, 2014.gadā - četri gadījumi, bet 2015.gadā - trīs gadījumi..

VM arī norāda, ka pateicoties HIV/AIDS ārstēšanai paredzēto medikamentu efektivitātei un drošībai, HIV vairs nav nāvējoša, bet gan hroniska infekcija, kas ir ārstējama. Tomēr ārstēšana var būt veiksmīga tikai gadījumā, ja HIV tiek atklāts pēc iespējas ātrāk. Līdz ar to speciālisti aicina cilvēkiem, kuriem ir paaugstināts risks inficēties, veikt HIV eksprestestu vienu reizi gadā.

HIV infekcijas paaugstināta riska grupā ir cilvēki, kuriem ir bijis sekss bez prezervatīva ar vairākiem partneriem vai ar partneri, kuram bijuši vairāki citi partneri, vai ar partneri, kurš iepriekš lietojis vai šobrīd lieto injicējamās narkotiskās vielas. Tāpat riska grupā ietilpst injicējamo narkotiku lietotāji, kā arī tie, kuriem bijis kontakts ar svešām asinīm.

HIV eksprestests ir asiņu pārbaude, kuras mērķis ir noskaidrot, vai cilvēks ir inficējies ar HIV. Eksprestests ietver gan asins analīzi, gan pirmstesta un pēctesta konsultāciju, kuru laikā medicīnas darbinieks izskaidro visus ar HIV/AIDS saistītos jautājumus.

Divus gadus piena maisījumus HIV inficētām mātēm nodrošina biedrība «Agijas».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu