Eksperti pieļauj interesi no Krievijas par MTG biznesu Baltijas valstīs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Interese par Zviedrijas mediju koncerna «Modern Times Group» (MTG) biznesu Baltijas valstīs varētu būt arī no Krievijas, pieļāva aptaujātie eksperti.

Jomas eksperts Andrejs Ēķis stāstīja, ka tuvojas bezmaksas televīzijas jeb «free TV» ēras beigas un Baltijas valstīs konkurence ir ļoti spēcīga, tāpēc, visticamāk, šajā situācijā «nav dūmu bez uguns» un MTG meklē iespējas aiziet no Baltijas tirgus, kur šī kompānija ir pēdējais lielais «dinozaurs».

Tāpat viņš norādīja, ka interese par šī biznesa virziena iegādi, visticamāk, būtu kompānijām, kas ar šādu soli paplašinātu piedāvāto pakalpojumu klāstu. Piemēram, mobilo sakaru operatori patlaban piedāvā fiksētus "flat rate" tarifus un galvenokārt pelna, pārdodot 'bitus", tāpēc vēlme paplašināt piedāvāto saturu ir iespējama, kas tostarp varētu attiekties uz jauno "BITE Group" īpašnieku - ASV privātā kapitāla investīciju fondu "Providence Equity Partners".

Latvijas «Lattelecom» un «Latvijas Mobilais telefons» (LMT), pēc viņa teiktā, šādam darījumam gan varētu būt par mazu tāpēc, ka patlaban nav visās trijās Baltijas valstīs. Vienlaikus izslēgt arī nevarot variantu, ka interese varētu būt no Krievijas puses ar politisku aizmuguri, vai kādam apraides nodrošinātājam, kuram vajag saturu.

Savukārt bijušais «Baltcom» valdes un padomes priekšsēdētājs Pēteris Šmidre pauda, ka šāds darījums varētu interesēt attiecīgajā sfērā jau strādājošas kompānijas - televīzijas kanālu izplatītājus, kas vēlētos paplašināt saturu, piemēram, «Lattelecom» tas varētu radīt pievienoto vērtību un celt apgrozījumu.

Viņš uzsvēra, ka piedāvātais saturs tirgū patlaban ir ļoti liels, taču par labu MTG biznesam Baltijas valstīs runā iegūtā popularitāte, uz kuru attiecīgi jau balstās reklāmas ieņēmumi.

Pēc Šmidres teiktā, šis būtu pareizs brīdis, kad biznesu Baltijas valstīs pārdot, ņemot vērā skaidro kanālu pozīciju tirgū un paredzamos reklāmas ieņēmumus.

Vienlaikus arī viņš pieļāva, ka, raugoties no politiskā viedokļa, par šo darījumu interese varētu būt no «austrumu kaimiņa».

Savukārt nozares eksperts Juris Kaža bija skeptisks par to, vai MTG tiešām vēlas pārdot biznesu Baltijas valstīs, ņemot vērā, ka tas samērā labi funkcionē, ir pelnošs, turklāt pastāvīgi tiek attīstīts.

«Lattelecom» no komentāriem saistībā ar neoficiāli izskanējušo informāciju par MTG iespējamo pārdošanu Baltijas valstīs atturējās.

Kā ziņots, neoficiāla informācija liecina, ka Zviedrijas mediju koncerns MTG meklē jaunu īpašnieku savam biznesam Baltijas valstīs un tā cena varētu būt ap 100 miljoniem eiro.

Ziņu aģentūras BNS rīcībā nonākusī neoficiāla informācija liecina, ka MTG kā vienotu paketi vēlas pārdot savus mediju kanālus, kas darbojas visās trijās Baltijas valstīs, un SEB banka ir pilnvarota meklēt pircēju. Kanālu cena esot nepilni 100 miljoni eiro, un potenciālie pircēji, visticamāk, tiek meklēti ārpus Baltijas valstīm.

MTG sabiedrisko attiecību vadītājs Tobiass Jilēniuss telefonsarunā aģentūrai LETA teica, ka MTG nekomentējot baumas un spekulācijas.

MTG apgrozījums Baltijas valstīs, Čehijā un Bulgārijā pērn pieauga par 11,8% un sasniedza 2,53 miljardus Zviedrijas kronu (nepilnus 260 miljonus eiro). Grupas peļņa reģiona televīzijas segmentā sasniedza 288 miljonus kronu, kas ir par 44,7% vairāk nekā 2014.gadā.

MTG, kas kopš 1998.gada darbojas Latvijā, pieder telekanāli TV3, «3+», TV6, LNT un «Latvijas Mūzikas kanāls». MTG Igaunijā pieder televīzijas kompānija «Viasat Eesti», televīzijas kanāli «TV3», «TV6» un «3+», kā arī radiokanāli «Power Hit Radio» un «Star FM», savukārt Lietuvā MTG pieder televīzijas kanāli «TV3», «TV6», «TV8», kā arī radiokanāls «Power Hit Radio».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu