Rungainis: Par MTG biznesu Baltijā varētu būt interese telekomunikāciju uzņēmumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Telekomunikāciju uzņēmumiem varētu būt interese par Zviedrijas mediju koncerna «Modern Times Group» (MTG) biznesu Baltijas valstīs, atzina investīciju baņķieris Ģirts Rungainis Viņš pieļāva, ka par MTG biznesu Baltijas valstīs varētu būt interese Zviedrijas koncernam «Telia», kas Zviedrijas mediju grupu varētu iegādāties caur SIA «Lattelecom» vai SIA «Latvijas Mobilais telefons».

Tāpat interesi varētu izrādīt jaunais «Bite Group» īpašnieks - ASV privātā kapitāla investīciju fonds «Providence Equity Partners».

Rungainis arī atzina, ka interesi varētu izrādīt investori no Krievijas, kam jau ir bizness Latvijā. Tomēr investīciju baņķieris uzskata, ka diez vai Krievijas investori atklāti izrādīs interesi par MTG, jo tādējādi būs sagaidāma vietējo iedzīvotāju pretestība.

Pastāv arī iespēja, ka par MTG Baltijas biznesu interesi varētu izrādīt kāds investors, kas patlaban nav pārstāvēts Baltijas valstī, tādējādi rodot iespēju ienākt Baltijas valstu tirgū. «Ja gadījumā MTG pārdos savu Baltijas biznesu, iespējamo investoru skaits var būs paliels, ņemot vērā, ka šādu darījumu tirgū negadās bieži,» piebilda Rungainis.

Vaicāts, vai esošā ekonomiskā situācija ir labvēlīga šādam darījumam, investīciju baņķieris atzina, ka situācija nav no sliktākajām.

«Skaidrs, ka iepriekš brīdi pēc krīzes situācija bija sliktāka, bet tagad Baltijas ekonomika aug un šis brīdis nav nemaz tik slikts. Turklāt nevar apgalvot, ka situācija, piemēram, pēc diviem gadiem būs daudz labāka. Nevaru apgalvot, ka šis ir ideāls brīdis, lai pārdotu biznesu, bet katrā ziņā nav arī sliktākais,» norādīja Rungainis.

Kā ziņots, neoficiāla informācija liecina, ka Zviedrijas mediju koncerns MTG meklē jaunu īpašnieku savam biznesam Baltijas valstīs un tā cena varētu būt ap 100 miljoniem eiro.

Ziņu aģentūras BNS rīcībā nonākusī neoficiāla informācija liecina, ka MTG kā vienotu paketi vēlas pārdot savus mediju kanālus, kas darbojas visās trijās Baltijas valstīs, un SEB banka ir pilnvarota meklēt pircēju. Kanālu cena esot nepilni 100 miljoni eiro, un potenciālie pircēji, visticamāk, tiek meklēti ārpus Baltijas valstīm.

MTG sabiedrisko attiecību vadītājs Tobiass Jilēniuss telefonsarunā aģentūrai LETA teica, ka MTG nekomentējot baumas un spekulācijas.

Jomas eksperts Andrejs Ēķis stāstīja, ka interese par šī biznesa virziena iegādi, visticamāk, būtu kompānijām, kas ar šādu soli paplašinātu piedāvāto pakalpojumu klāstu. Piemēram, mobilo sakaru operatori patlaban piedāvā fiksētus "flat rate" tarifus un galvenokārt pelna, pārdodot 'bitus", tāpēc vēlme paplašināt piedāvāto saturu ir iespējama, kas tostarp varētu attiekties uz jauno "BITE Group" īpašnieku - ASV privātā kapitāla investīciju fondu "Providence Equity Partners".

Latvijas «Lattelecom» un «Latvijas Mobilais telefons» (LMT), pēc viņa teiktā, šādam darījumam gan varētu būt par mazu tāpēc, ka patlaban nav visās trijās Baltijas valstīs. Vienlaikus izslēgt arī nevarot variantu, ka interese varētu būt no Krievijas puses ar politisku aizmuguri, vai kādam apraides nodrošinātājam, kuram vajag saturu.

Savukārt bijušais «Baltcom» valdes un padomes priekšsēdētājs Pēteris Šmidre pauda, ka šāds darījums varētu interesēt attiecīgajā sfērā jau strādājošas kompānijas - televīzijas kanālu izplatītājus, kas vēlētos paplašināt saturu, piemēram, «Lattelecom» tas varētu radīt pievienoto vērtību un celt apgrozījumu.

Viņš uzsvēra, ka piedāvātais saturs tirgū patlaban ir ļoti liels, taču par labu MTG biznesam Baltijas valstīs runā iegūtā popularitāte, uz kuru attiecīgi jau balstās reklāmas ieņēmumi. Pēc Šmidres teiktā, šis būtu pareizs brīdis, kad biznesu Baltijas valstīs pārdot, ņemot vērā skaidro kanālu pozīciju tirgū un paredzamos reklāmas ieņēmumus.

Vienlaikus arī viņš pieļāva, ka, raugoties no politiskā viedokļa, par šo darījumu interese varētu būt no «austrumu kaimiņa».

MTG apgrozījums Baltijas valstīs, Čehijā un Bulgārijā pērn pieauga par 11,8% un sasniedza 2,53 miljardus Zviedrijas kronu (nepilnus 260 miljonus eiro). Grupas peļņa reģiona televīzijas segmentā sasniedza 288 miljonus kronu, kas ir par 44,7% vairāk nekā 2014.gadā.

MTG, kas kopš 1998.gada darbojas Latvijā, pieder telekanāli TV3, «3+», TV6, LNT un «Latvijas Mūzikas kanāls». MTG Igaunijā pieder televīzijas kompānija «Viasat Eesti», televīzijas kanāli «TV3», «TV6» un «3+», kā arī radiokanāli «Power Hit Radio» un «Star FM», savukārt Lietuvā MTG pieder televīzijas kanāli «TV3», «TV6», «TV8», kā arī radiokanāls «Power Hit Radio».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu