Varbūt ar mums nemaz nav tik traki! Bibliotēkās kļūst vairāk lasītāju, tai skaitā bērnu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Lasa bērni. Lasa pieaugušie. Tā savu mērķauditoriju raksturo bibliotēku darbinieki. Apmeklētāju skaits ar katru gadu tajās pieaug, turklāt uz pieprasītākajām grāmatām veidojas pat rindas.

Pirmklasniecei Ievai bibliotēkā nekas nevar traucēt lasīt – nedz klasesbiedri, kuri uzvedas diezgan skaļi, nedz citi apstākļi. Šeit viņa labprāt atgrieztos vēl – šī bija pirmā iepazīšanās reize ar bibliotēku, kurp viņa atnākusi ar savu klasi.

Lai ieinteresētu bērnus kļūt par pastāvīgiem bibliotēku apmeklētājiem, to darbinieki aicina viņus kopā ar klasesbiedriem, bet pēc tam mazie jau atnāk kopā ar vecākiem, pat ja mammas un tēti pirms tam bibliotēku nav apmeklējuši. Bērnu gaume gan atšķiras.

«Ir bērni, kas grib fantāziju, fantastiku, bet ir tādi, kuri lasa, kur mazāk lappušu grāmatā. Ne vairāk par 100… Bet ja lasīšana tiek veicināta no mazām dienām, nav problēmas paņemt biezāku saturiski vērtīgu grāmatu,» teic Salaspils novada bibliotēkas galvenā bibliotekāre-metodiķe Evita Gleizde.

Bibliotēkās arvien vairāk kļūst arī pieaugušo lasītāju. Ja grāmata ir populāra, cilvēki gatavi gaidīt rindā pat pusgadu. Lasītāju gaume, protams, atšķiras, bet to, ka lasītājiem iet pie sirds latviešu oriģinālliteratūra, apstiprina arī paši bibliotekāri.

Lauku bibliotēku atbalsta biedrība apkopojusi datus par vislasītākajām grāmatām Latvijas bibliotēkās. Nominācijā «Oriģinālproza» vispieprasītākās grāmatas ir Noras Ikstenas «Mātes piens», Māra Bērziņa «Svina garša», kā arī Māras Zālītes «Pieci pirksti».

No tulkotās daiļliteratūras šogad vislasītākie izrādījušies divi populārās īru rakstnieces Lūsindas Railijas romāni «Meitene uz kraujas» un «Lavandu dārzs». Konkursā par vislasītākajām grāmatām piedalās tikai tie darbi, kas iznākuši iepriekšējos trīs gados. Šoreiz lasītāju viedokli apkopoja 613 pilsētu un pagastu publiskās bibliotēkas, kas ir nedaudz vairāk nekā iepriekšējos gados.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu