11,5 miljonus vērtajā e-veselībā nevar ierakstīt pacientu vārdus un adreses

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Pirmie ārsti, kuri brīvprātīgi no 1.decembra pieteikušies izmēģināt e-veselības sistēmu, jau spēj pastāstīt neglaimojošus iespaidus. Sistēma ir pārāk lēna, receptes izrakstīšana prasa 30 minūtes, aptiekas recepti nepieņem, bet darbavietās grāmatveži savukārt neko nezina par elektroniskajām darbnespējas lapām. E-veselības sistēmā nevar ievadīt tūkstošiem personvārdu un arī adreses. Projekts līdz šim izmaksājis jau 11,5 miljonus eiro.

Ģimenes ārstiem dažāda pieredze ar e-veselības sistēmas lietošanu; norāda arī uz absurdām nepilnībām

Kā vakar Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas sapulcē izteicās vairāki ģimenes ārsti, viņiem ir dažāda pieredze ar e-veselības sistēmas produktu lietošanu - gan pozitīva, gan negatīva.

Kāds ģimenes ārsts norādīja, ka vakar

izrakstījis e-recepti un tas prasījis 30 minūtes. Savukārt, pacientam ierodoties aptiekā, zāles pret recepti izsniegtas netika, jo aptiekas sistēmu pagaidām vēl neizmanto,

līdz ar to pacientei ticis lūgts atnest «normālu recepti». Tika arī atzīmēts: ja sistēma tiktu ieviesta obligātā kārtā no 1.decembra, veselības aprūpē iestātos haoss.

Cita ģimenes ārste norādīja, ka ar e-recepti tādas problēmas nebija un to bija iespējams izrakstīt piecu minūšu laikā. Tomēr

joprojām salīdzinoši lēni notiek pieslēgšanās e-veselības portālam.

Savukārt ģimenes ārsts Andris Baumanis stāstīja, ka e-darbnespējas lapu ir iespējams izrakstīt dažu sekunžu laikā un ar šo produktu problēmu nav.

Problēmas ar elektronisko slimības lapu gan rodoties darba ņēmējiem, jo darba devēju grāmatveži nezina, ka šī lapa ir jāatrod EDS sistēmā.

Ar grāmatvežu izglītošanu jānodarbojas ārstiem

Baumanis arī stāstīja, ka kopā ar rezidentu pāris nedēļu laikā izrakstījis vairāk nekā 300 e-receptes. Tomēr e-receptē esot sistēmiska nepilnība, proti,

recepti nevar izrakstīt pacientiem, kuriem ir divi vārdi vai arī adresē pie dzīvokļa numura parādās burts.

Tāpat viņš minēja, ka sistēmas darbības ātrumu neietekmē interneta ātrums.

Asociācija vienojās turpināt uzstāt uz sistēmas problēmas novēršanu. Tāpat asociācijas biedri ir gatavi sākt sistēmas testēšanu.

Jau ziņots, ka

asociācijas valde vakar nolēma rīkot protesta akciju, tomēr par akciju nepieciešamību, veidu un laiku lems asociācijas biedri.

Kā pastāstīja asociācijas vadītāja Sarmīte Veide, valde vakar vienojās, ka kāda veida protesta akcijas ir nepieciešams rīkot, tomēr par to tālāko gaitu tiks veikta biedru aptauja.

Asociācijas pilnsapulcē biedri arī atbalstīja valdes ierosinājumu nākamgad rīkot protesta akcijas. Asociācija mēneša laikā veiks biedru aptauju un tad vērtēs, kādas un kad tieši akcijas tiks rīkotas. Kā galvenie iemesli protesta akciju rīkošanai tiek minētas neskaidrības ar e-veselību un tas, ka nākamā gada budžetā mediķiem nav paredzēts finansējums atalgojuma palielināšanai.

[t]

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu