Sāk riminālprocesu saistībā ar 89 bērnu saslimšanu ar salmonelozi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts policija (VP) sākusi kriminālprocesu saistībā ar gadījumu, kad oktobra sākumā ar salmonelozi saslima 89 bērni vairākās Rīgas pirmsskolas izglītības iestādēs.

VP preses pārstāve Gita Gžibovska teica, ka kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma panta par sanitāri higiēniskās un epidemioloģiskās drošības noteikumu pārkāpšanu. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz vienam gadam, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) bija vērsies ar iesniegumu VP, aicinot izvērtēt, vai SIA «Kindercatering» rīcībā ir saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes saistībā ar rupjiem higiēnas prasību pārkāpumiem, kuru dēļ šogad oktobra sākumā ar salmonelozi saslima 89 bērni 13 Rīgas pirmsskolas izglītības iestādēs.

PVD paziņoja, ka aicinās atbildīgās iestādes pārskatīt Krimināllikumu nolūkā rast iespējas veikt izmaiņas, lai gadījumos, kad pārtikas apritē pieļautas nolaidības vai krāpšanās dēļ saslimuši cilvēki, vainīgajiem tiktu piemērots ne tikai naudas sods, bet iestātos arī kriminālatbildība.

PVD ģenerāldirektors Māris Balodis aģentūrai LETA šogad oktobra vidū sacīja, ka notikumi, kad dienestam ir nācies sodīt divus uzņēmumus, kuru darbība, vienā gadījumā veicinot gandrīz 100 bērnu saslimšanu ar salmonelozi, bet otrā gadījumā īstenojot patērētāju un valsts krāpšanu lielā apjomā, liek domāt, ka tad, kad nodarījuma sekas ir tik būtiskas, būtu jāpiemēro bargāks sods.

Arī Zemkopības ministrija (ZM) un Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija (LPUF) atbalsta PVD iniciatīvu veikt izmaiņas likumā, lai gadījumos, kad pārtikas apritē pieļautas nolaidības vai krāpšanās dēļ saslimuši cilvēki, vainīgajiem tiktu piemēroti daudz bargāki sodi un sankcijas. Tāpat zemkopības ministrs Jānis Dūklavs iepriekš pauda, ka ZM atbalsta PVD ierosinājumu paredzēt kriminālatbildību par pārtikas apritē pieļautu nolaidību vai krāpšanām, kā rezultātā saslimuši cilvēki.

Oktobra sākumā par ēdināšanas uzņēmumā SIA «Kindercatering» konstatētajiem higiēnas prasību pārkāpumiem, kā iznākumā ar salmonelozi saslima 13 Rīgas pirmsskolas izglītības iestāžu 89 bērni, PVD piemērojis augstāko iespējamo naudas sodu, kādu par šāda veida pārkāpumiem ļauj piemērot Administratīvo pārkāpumu kodekss, - 700 eiro. Papildus tam vēl 200 eiro naudas sods piemērots arī par higiēnas prasību pārkāpumiem uzņēmuma telpās, tāpat uzņēmumam būs jāsedz visi izdevumi, kas saistīti ar PVD ārpuskārtas pārbaudēm, kā arī jāsedz laboratorisko izmeklējumu izmaksas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu