Fondam «Labdaris» slēdz bankas kontus Latvijā, tas izvērš darbību Krievijā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

«Latvijas labdaru asociācijai labdaris.lv», kam nopietnu pārkāpumu dēļ nolemts atņemt sabiedriskā labuma organizācijas statusu, vairākas Latvijas bankas slēgušas vai nav atļāvušas atvērt kontus. Par to ziņo Latvijas Televīzijas raidījums «de facto».

Bankā «Citadele» Latvijas Televīzijai apstiprināja, ka aizdomīgu finanšu darījumu dēļ tā februārī slēgusi «Labdara» kontus. «de facto» zināms, ka tāpat rīkojās arī «Swedbank», bet jau iepriekš konta atvēršanu «Labdarim» atteikusi SEB banka.

Latvijas Televīzija ziņo, ka par «Labdara» finansēm vairākas pārbaudes veicis Valsts ieņēmumu dienests (VID). Un VID tajās neguva pārliecību, ka visi ziedojumi sasnieguši mērķi. «Labdara» vadītājs Aleksandrs Čistovs ir uzbūvējis firmu un biedrību tīklu, kuras vada viņš pats un kas sniedz arī pakalpojumus «Labdarim». Līdz ar to no ziedotāju naudas labumu guvis arī biedrības vadītājs Aleksandrs Čistovs, sarunā ar «de facto» apstiprina VID Nodokļu pārvaldes direktors Juris Gaiķis. Finanšu ministrijas pārstāve Irita Lukšo raidījumam norāda, ka «Labdara» finanšu plūsma ir neizsekojama.

Latvijas Televīzija vēsta, ka Aleksandra Čistova firmu darbinieki, kas strādājuši «Labdara» projektiem, šajā pavasarī pārstāja saņemt algu. To, ka ar «Labdari» saistītie uzņēmumi nav pienācīgi maksājuši atlaistajiem vai aizgājušajiem darbiniekiem, apstiprina arī Valsts darba inspekcijas pārbaudes.

Vienlaikus Aleksandrs Čistovs sāka darbību Krievijā ar jaunu fondu «Fond Rossii». «de facto» sazinājās ar septiņām ģimenēm no Krievijas un citām NVS valstīm, kuru stāsti bija redzami «Fond Rossii» un «Labdara» mājaslapā.

Daži sarakstē ar LTV apgalvoja, ka bija vērsušies pēc palīdzības pie Latvijas organizācijas «Labdaris» un pat nezinājuši, ka līdzekļus viņiem vāc arī «fondrosii.ru» vietnē, dažos gadījumos «fond rossii» vai «Labdara» mājaslapā paustā informācija bija novecojusi un neatbilda bērna vajadzībām. Teju visi «de facto» uzrunātie vecāki sarakstē uzstāj – viņi mēnešiem un nedēļām gaidījuši jau saziedoto naudu.

Mazā Mihaila mamma Antoņina intervijā Latvijas Televīzijai pastāstīja, ka par līdzekļu vākšanu nemaz nezināja. Viņa tiešām prasījusi «Labdara» palīdzību, bet ātri vien savu lūgumu atsaukusi, jo paguva līdzekļus savākt pati. Tāpat Antoņina nezināja, ka informācija par viņas dēlu nokļuvusi pie Krievijas fonda «Fond Rossii», jo vērsusies taču pie Latvijas organizācijas.

Tagad gan «Fond Rossii» vadība, gan Aleksandrs Čistovs noliedz jebkādu Krievijas organizācijas un «Labdaris» sasaisti, kaut gan «de facto» norāda – sākotnēji tieši Čistovs bija minēts kā Krievijas fonda dibinātājs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu