Attaisnotu personu DNS profilus no datu bāzes dzēsīs tūlīt pēc tiesas sprieduma

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdība šodien atbalstīja grozījumus likumā, kas paredz pēc attaisnojoša tiesas sprieduma nekavējoties no DNS datu bāzes izdzēst attaisnotu personu DNS profilus.

Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavotie grozījumi paredz, ka DNS profilus un ziņas par aizdomās turētajām vai apsūdzētajām personām, ja kriminālprocess izbeigts kopumā vai uz reabilitējošu apstākļu pamata vai tiek atcelts lēmums, ar kuru attiecīgā persona atzīta par aizdomās turēto vai apsūdzēto, kā arī tad, ja stājies spēkā personu attaisnojošs spriedums, no datu bāzes dzēsīs nekavējoties pēc attiecīgā nolēmuma spēkā stāšanās.

Pašreizējā DNS nacionālās datu bāzes izveidošanas un izmantošanas likuma redakcija paredz, ka šādos gadījumos DNS profilus un ziņas DNS nacionālajā datu bāzē glabā desmit gadus no dienas, kad Kriminālistikas pārvalde saņēmusi lēmumu vai spriedumu, vai minēto informāciju dzēš pēc tam, kad Kriminālistikas pārvalde saņēmusi attiecīgās personas iesniegumu.

Grozījumi arī paredz, ka saskaņā ar iepriekšminētajiem nosacījumiem Kriminālistikas pārvalde iznīcinās arī tās rīcībā nodoto attiecīgās personas bioloģiskā materiāla paraugu.

Grozījumus IeM sagatavojusi, ņemot vērā Satversmes tiesas (ST) spriedumu. ST iepriekš secināja, ka pēc kriminālprocesuālā statusa zaudēšanas personu attaisnojošu apstākļu dēļ zūd pamats tās DNS profila glabāšanai DNS nacionālajā datu bāzē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu