Dabaszinātņu un inženierzinātņu speciālistu sagatavošanai vajadzīgs € 41 miljons

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai izvairītos no ievērojama skaita dabaszinātņu un inženierzinātņu speciālistu trūkuma 2022. gadā, nepieciešams ieguldīt apmēram 41 miljonu eiro.

Par to šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē informēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta vadītāja vietniece Diāna Laipniece.

Ar 23,03 miljoniem eiro ieguldījumu būtu iespējams sagatavot 8700 dabaszinātņu speciālistus, un 17,8 miljoni nepieciešami 7500 inženierzinātņu speciālistu sagatavošanai. Kopā gandrīz 41 miljons eiro tiktu izlietoti vairāku gadu garumā, kamēr studenti iegūtu attiecīgos bakalaura grādus, skaidroja Laipniece.

Šo summu nepieciešams ieguldīt, lai novērstu to, ka saskaņā ar Ekonomikas ministrijas prognozēm 2022.gadā Latvijā sagaidāms, ka trūks 8700 speciālistu dabas zinātnēs, matemātikā un informācijas tehnoloģijās un 7500 speciālistu inženierzinātnēs, ražošanā un būvniecībā.

Kā ziņots, komisijas šodienas diskusijā par valsts studiju vietu sadales principiem tika norādīts, ka papildu finansējums ļautu valsts budžeta vietu sadalē vēsturisko principu aizstāt ar kvalitātes kritērijiem.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektora vietnieks Artūrs Zeps komisijas sēdē norādīja, ka IZM iepriekš pieņemtā lēmuma dēļ RTU 2017.gadā uzņems par 1000 studentiem mazāk. Līdz ar to attiecīgi palielināsies arī darba tirgū trūkstošo speciālistu skaits.

Šādas situācijas iemesls ir IZM 2015.gada lēmums palielināt vienas budžeta vietas izmaksas, kas samazināja budžeta vietu skaitu, skaidroja RTU pārstāvis. 2016.gadā 1000 studenti tika apmācīti par RTU līdzekļiem, kas universitātei izmaksāja apmēram 2,5 miljonus eiro, taču šīs situācijas sekas nākamgad izpaudīsies, uzņemot par 1000 studentiem mazāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu