Vai vari atšķirt? Viena no šīm eiro banknotēm ir viltota!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas Banka

Latvijas Banka sociālajā tīklā «Twitter» ievietojusi attēlu ar divām banknotēm. Viena no tām ir viltota. Vai vari atšķirt, kura ir īsta? Latvijas Bankas pārstāvis Varis Vagotiņš-Vagulis TVNET skaidro, ka ir vairākas pazīmes, kā atšķirt viltotu banknoti no īstas.

Speciālisti akcentē, ka naudas zīmes, lai noteiktu, kuras ir īstas, nepieciešams aptaustīt, apskatīt, pagrozīt.

Foto: Latvijas Banka

Šajā gadījumā redzams, ka viltotajai banknotei, vēršot to pret gaismu, nav redzamas ūdenszīmes, tāpat attēls ir vairāk izplūdis nekā īstajai. Savukārt, aplūkojot abas banknotes ultravioletajā gaismā, viltotajai nav redzami atspīdoši elementi. Gadījumā, ja ir aizdomas par viltotu banknoti, Latvijas Banka aicina vērsties pie viņiem vai pie Valsts policijas.

Foto: Latvijas Banka

Latvijas Banka norāda, ka šā gada 1. pusgadā naudas drošības situācija uzlabojās gan Latvijā, gan eiro zonā kopumā. Latvija joprojām ir starp tām piecām eiro zonas valstīm (kopā ar Somiju, Igauniju, Lietuvu un Slovākiju), kurās ir vismazākais viltojumu skaits – gan absolūtos skaitļos, gan rēķinot pret iedzīvotāju skaitu un/vai naudu apgrozībā.

2016. gada 1. pusgadā mūsu valstī konstatēto viltoto eiro naudas zīmju skaits ir ap 650 (120 viltotas monētas un 530 viltotas banknotes; šie dati vēl var tikt koriģēti, jo daļa atklāto viltojumu atrodas ekspertīzē). 2015. gadā atklāto viltojumu skaitlis bija nedaudz vairāk nekā 1480 jeb nedaudz zemāks nekā 2014. gadā, kad tika konstatētas 1550 viltotas naudas zīmes.

Jaunākais Eirosistēmas pārskats liecina, ka eiro zonā kopumā 2016. gada 1. pusgadā konstatētas aptuveni 331 tūkstotis viltotu eiro banknošu, salīdzinot ar 445 tūkstošiem 2015. gada 2. pusgadā un 454 tūkstošiem 2015. gada 1. pusgadā.

Gada sākumā Latvijā izplatītākie bija 50 eiro nomināla naudas zīmju viltojumi, kam sekoja 2 eiro monētas un 20 eiro banknotes.

Apgrozībā bieži izmantoto 5 un 10 eiro nomināla naudas zīmju viltojumu skaits bija niecīgs. Eiro zonā kopumā visbiežāk viltotās banknotes bija ar 50 eiro nominālu (48,2% no viltojumu skaita), kam sekoja 20 eiro banknotes (31,6%) un 100 eiro banknotes (11,1%).

Eiro zonā viltojumu skaits pret banknošu daudzumu apgrozībā ir niecīgs - 2016. gada 1. pusgadā 331 tūkstotis viltojumu pret 18,5 miljardiem īstu banknošu (mazāk nekā 0,0018%).

Ir septiņu nominālvērtību eiro banknotes: 5 eiro, 10 eiro, 20 eiro, 50 eiro, 100 eiro, 200 eiro un 500 eiro. Tās ir likumīgs maksāšanas līdzeklis 19 eiro zonas valstīs. Uz tām attēloti dažādu Eiropas vēstures periodu arhitektūras stili.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu