Lai segtu iedzīvotāju veselības aprūpes rēķinus, no aizsardzības pārdala 2,8 miljonus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valery Sharifulin / TASS

Saeima šodien nolēma piekrist apropriācijas pārdalei 2,81 miljona eiro apmērā no Aizsardzības ministrijas (AM) budžeta, lai segtu rēķinus par Latvijas iedzīvotāju saņemto veselības aprūpi ārzemēs un līdzekļu deficītu fenilketonūrijas un citu ģenētiski determinētu slimību korekcijas preparātu apmaksai.

Lai segtu līdzekļu deficītu fenilketonūrijas un citu ģenētiski determinētu slimību korekcijas preparātu apmaksai, no AM budžeta programmas «Valsts aizsardzības politikas realizācija» uz Veselības ministrijas (VM) budžetu tiek pārdalīti 108 982 eiro.

Savukārt, lai daļēji apmaksātu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu, Eiropas Ekonomikas zonas un Šveices Konfederācijas kompetento institūciju iesniegtos rēķinus par Latvijas iedzīvotājiem ES sociālā nodrošinājuma sistēmas ietvaros sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, no AM budžeta programmas «Valsts aizsardzības politikas realizācija» uz VM tiek pārdalīti 341 018 eiro, bet no AM budžeta programmas «Militārpersonu pensiju fonds» rēķinu apmaksai tiek pārdalīti 2,36 miljoni eiro.

Tā kā VM ir ieplānojusi rēķinu apmaksai novirzīt vēl arī citus līdzekļus, piemēram, no ietaupītajiem līdzekļiem par laboratoriskajiem izmeklējumiem, tad ar piešķirtajiem līdzekļiem no AM budžeta pietiek, lai segtu šogad radušos rēķinus.

Kā ziņots, vairāku miljonu eiro ietaupījums un iespējas tos novirzīt veselības aprūpes nozarei AM budžetā radās, jo šogad būtiski samazinājies karavīru skaits, kuri vēlējušies atvaļināties, aģentūrai LETA atzina AM Preses nodaļā.

Aizsardzības nozarē šogad bija izveidojies neizmantotu 2 816 614 eiro atlikums, par kuru gada beigās saskaņā ar likumu «Par valsts budžetu 2016.gadam» AM bija jāziņo Finanšu ministrijai un atlikums jāieskaita valsts budžetā. Tālāk šie līdzekļi piešķirti veselības aprūpes nozarei.

Atlikums radies izdevumu sadaļā «Starptautiskā sadarbība», kur aizsardzības nozare šogad ietaupīja 450 000 eiro saistībā ar mazākām iemaksām NATO un ANO. Ekonomija 2 366 614 eiro apmērā šogad izveidojās arī budžeta programmā «Militārpersonu pensiju fonds», jo netika iztērēti sociālo pabalstu un pensiju izmaksai plānotie līdzekļi, ņemot vērā to, ka šogad bija būtiski samazinājies to karavīru skaits, kuri vēlējās atvaļināties.

AM cer, ka par labu veselības aprūpei pārdalītie 2,8 miljoni eiro aizsardzības nozarei tiks kompensēti nākamajos divos gados.

AM ir informējusi valdību par papildu neplānotiem izdevumiem, kas aizsardzības budžetam radīsies saistībā ar Kanādas vadītās daudznacionālas kaujas grupas uzņemšanu, tāpēc ministrija cer, ka šogad pārdalītie līdzekļi aizsardzības nozarei tiks kompensēti 2017. un 2018.gadā, lai nodrošinātu nepieciešamo uzņemošās valsts atbalstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu