Vējonis rosina veicināt latviešu valodas apguvi cittautiešu vidū, jau sākot ar pirmsskolas vecumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Nepieciešams stiprināt latviešu valodas lietošanu sabiedrībā, tai skaitā veicinot latviešu valodas apguvi cittautiešu vidū, jau sākot ar pirmsskolas vecumu, rosinājis Valsts prezidents Raimonds Vējonis tikšanās laikā ar Valsts valodas komisijas (VVK) pārstāvjiem.

Kā aģentūru LETA informēja prezidenta Preses dienestā, sarunā ar valodniecības nozares ekspertiem prezidents uzsvēra, ka Latvijas sabiedrības saliedētība var notikt tikai uz latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas pamata.

«Nepieciešams arī turpmāk cittautiešu vidū veicināt ne tikai latviešu valodas apguvi, bet arī izpratni par Latvijas vēsturi un kultūras tradīcijām, kā arī attīstīt pilsonisko izglītību,» sacīja Vējonis.

Valsts prezidents arī norādīja, ka ir svarīgi atbalstīt latviešu valodas apguvi diasporā, šādi saglabājot ārzemēs dzīvojošo tautiešu saikni ar Latviju.

VVK priekšsēdētājs Andrejs Veisbergs, iepazīstinot prezidentu ar latviešu valodas situāciju, norādīja, ka to kopumā iespējams vērtēt kā apmierinošu ar tendenci pakāpeniski nostiprināties. «Tomēr jāsaka, ka nerimst mēģinājumi ik pa brīdim valodas pozīcijas drupināt un attīstību pagriezt pretējā virzienā. Tas bieži prasa strauju pretreakciju arī no Valsts valodas komisijas,» sacīja Veisbergs.

Apspriežot Valsts valodas komisijas tālākās darbības plānus, Veisbergs rosināja aktualizēt diskusiju par jauno tehnoloģiju radītajiem izaicinājumiem un iespējām latviešu valodai. Tehnoloģiju sniegtās iespējas jāizmanto latviešu valodas nostiprināšanai, šādi apliecinot latviešu valodas mūsdienīgumu un spēju iet līdzi laikam, sacīja Veisbergs.

Tikšanās laikā pārrunāti arī mazākumtautību skolās īstenotie izglītības modeļi, kam VVK ieskatā ir atšķirīgi panākumi. VVK aicina veikt padziļinātāku skolu izvēlē esošo modeļu efektivitātes izpēti un to korelāciju ar valodas apguves rezultātiem.

Komisijas priekšsēdētājs prezidentam pasniedza nesen publicēto Valsts valodas komisijas 8. rakstu krājumu «Latviešu valodas vārdnīca», kas veltīts Mīlenbaha-Endzelīna vārdnīcas pabeigšanas 70.gadadienai.

Valsts valodas komisija ir viena no Valsts prezidenta pastāvīgajām komisijām. Komisijas darbības mērķis ir sekmēt latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas ilgtspējīgu attīstību un tās lomas nostiprināšanu Latvijas sabiedrībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu