Šogad mazākais slimības pabalsts par piecu mēnešu slimošanu bijis - € 3,55

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/ Valerie Everett

Šogad mazākais slimības pabalsts par piecu mēnešu slimības periodu Latvijā bija 3,55 eiro, informēja Labklājības ministrijas (LM) pārstāvis Egils Zariņš. Minētā cilvēka sociālās iemaksas dienā, kas izmantotas slimības pabalsta aprēķinā, bija trīs eiro centi. Vēl gandrīz 250 cilvēkiem slimības pabalsts dienā bija 35 eiro centi, bet 365 slimojot saņēma 1,54 eiro dienā.

Kā norāda labklājības ministrs Jānis Reirs (V), «mūsu prioritāte ir ikviena strādājošā sociālā aizsardzība nepieciešamības brīdī - iestājoties darba nespējai, invaliditātei, pienākot pensijai». Sociālās apdrošināšanas iemaksas ir ikviena strādājoša cilvēka ieguldījums savā nākotnē. Situācija, kad cilvēkam slimības nauda ir tikai daži centi dienā ir iespējama tāpēc, ka valstī nav noteikts minimālais līmenis sociālajām apdrošināšanas iemaksām, skaidroja ministrs.

Bez jau minētā LM norāda, ka jau ilgstoši trešdaļa apdrošināšanas iemaksu par strādājošajiem tiek veiktas no ienākumiem, kas ir ievērojami mazāki par valstī noteikto minimālo darba algu. Līdz ar to veidojas situācijas, ka, lai sakrātu vismaz minimālai vecuma pensijai nepieciešamo kapitālu, atsevišķām cilvēku grupām būtu nepieciešami 50 līdz 90 gadi.

Kā ziņots, valdošās koalīcijas politiskie spēki līdz šim nebija spējuši vienoties par atteikšanos no minimālo sociālo iemaksu ieviešanas un MUN likmes palielināšanu līdz 15%, tāpēc otrdien Saeimas komisijās šie likumprojekti tika atbalstīti ar opozīcijas balsīm, «Vienotībai» atturoties.

«Vienotība», kuru pārstāv arī Reirs, nepauž atbalstu piedāvājumam atteikties no minimālām sociālām iemaksām un palielināt MUN likmi līdz 15%. «Vienotība» rosina izstrādāt jaunu piedāvājumu likumprojektā par minimālajām sociālajām iemaksām, lai nodrošinātu sociālās garantijas cilvēkiem ar zemu atalgojumu, it īpaši reģionos, iepriekš skaidroja labklājības ministrs Jānis Reirs (V). Tāpat «Vienotība» rosina pārcelt ieceres par minimālām sociālām iemaksām īstenošanu, nevis izslēgt to no likuma.

«Vienotība» arī piedāvāja, ka mikrouzņēmumi, kuru apgrozījums nav lielāks par 40 000 eiro, varētu izvēlēties maksāt MUN 15% apmērā vai arī maksāt MUN 5% apmērā un par katru darbinieku veikt sociālās iemaksas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu