Tiesā prasa «Baltijas Aviācijas sistēmu» maksātnespēju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesā ierosināta bijušā nacionālās lidsabiedrības «airBaltic» akcionāra SIA «Baltijas Aviācijas sistēmas» maksātnespējas lieta, liecina ieraksts Maksātnespējas administrācijas mājaslapā.

(Pievienots prasības iesniedzēja pārstāvja komentārs.)

Ar maksātnespējas pieteikumu pret uzņēmumu vērsās SIA «Eurobalt Junipro».

Maksātnespējas lieta ierosināta 19.decembrī.

«Eurobalt Junipro» pārstāvis zvērināts advokāts Zigurds Krastiņš aģentūrai LETA pastāstīja, ka «Eurobalt Junipro» specializējas sarežģītu parādu piedziņā. «Baltijas Aviācijas sistēmu» kādreizējais īpašnieks «Taurus Asset Management Fund» bija aizdevis šim uzņēmumam 14 miljonus latu (19,9 miljonus eiro), lai naudu ieguldītu «airBaltic» attīstībā.

Pēc advokāta teiktā, «Baltijas Aviācijas sistēmas» šo naudu «Taurus Asset Management Fund» neatdeva. Pamatparāda prasījuma tiesības tika cedētas kādam ofšora uzņēmumam, savukārt procenta maksājumu prasījuma tiesības - «Eurobalt Junipro». Patlaban «Eurobalt Junipro» ieguvis arī pamatparāda prasījuma tiesības.

Krastiņš klāstīja, ka par attiecīgajām prasījuma tiesībām bija ilgstošs tiesas strīds - aizdevuma līgumu bija apstrīdējusi «Latvijas Krājbanka», taču šovasar prasību atsauca, līdz ar to «Eurobalt Junipro» parādījās iespēja prasījuma tiesības izmantot.

Kopējā prasījuma summa, tostarp līgumsods, patlaban veido aptuveni 34 miljonus eiro. «Eurobalt Junipro» jau iepriekš bija tiesā prasījis «Baltijas Aviācijas sistēmu» maksātnespēju, bet tad «Baltijas Aviācijas sistēmas» saistības sedza.

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa vēl nav noteikusi lietas izskatīšanas datumu.

Aģentūras LETA arhīva informācija liecina, ka pēc «Snoras» bankas un «Latvijas Krājbankas» kraha 2011.gadā «Latvijas Krājbanka» pārņēma uzņēmumu «Baltijas Aviācijas sistēmas», bet tai piederošās «airBaltic» akcijas - valsts. Vēlāk valsts kontrolētās «Latvijas Krājbankas» meitasuzņēmums «Atlantijas biroji» pilnībā pārņēma «Baltijas Aviācijas sistēmas».

«Baltijas Aviācijas sistēmas» savulaik piederēja «airBaltic» vadītājam Bertoltam Flikam

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu