53% aptaujāto ir pret apbedīšanas pakalpojumiem slimnīcas teritorijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

53% iedzīvotāju iebilst pret apbedīšanas pakalpojumu sniegšanu slimnīcas teritorijā, secināts Ekonomikas ministrijas (EM) veiktajā aptaujā par apbedīšanas pakalpojumiem slimnīcu teritorijā. Tajā pašā laikā 44% šādu pakalpojumu sniegšanu slimnīcas teritorijā atbalsta.

Aptaujā noskaidrots, ka 58% respondentu vai viņu ģimenes locekļi ir izmantojuši apbedīšanas pakalpojumus, kas tiek nodrošināti slimnīcas teritorijā, savukārt 42% šādu pakalpojumu nav izmantojuši.

71% aptaujā atzina, ka viņiem bija iespēja brīvi izvēlēties apbedīšanas pakalpojumu sniedzēju, turklāt 76% šos pakalpojumus novērtējuši pozitīvi, bet 24% - negatīvi.

73% respondentu norādīja, ka apbedīšanas pabalstu no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras saņēmis kāds no ģimenes locekļiem, turpretī 24% atzina, ka pabalstu saņēmis apbedīšanas birojs. 77% respondentus apbedīšanas pakalpojumu sniedzējs informēja par apbedīšanas pabalsta apmēru, bet 23% respondentu netika informēti.

Papildu atbildēm uz aptaujas jautājumiem liela daļa respondentu norādīja uz apbedīšanas pakalpojumu sniegšanas nepieciešamību slimnīcas teritorijā, informēja par ļoti labiem pakalpojumu sniedzējiem, kā arī norādīja uz atbalstu un atvieglojumu, ko var sniegt labs apbedīšanas pakalpojumu sniedzējs.

Vienlaikus 130 respondenti norādīja uz problēmām sadarbībā ar apbedīšanas pakalpojumu sniedzējiem - neskaidrs pakalpojumu apraksts, čeku neizsniegšana, pakalpojumu sniedzēju rupja attieksme, ārstniecības personāla sadarbība ar apbedīšanas pakalpojumu sniedzējiem u.c.

Aptauja tika veikta laika posmā no šā gada 20.oktobra līdz 24.novembrim, kopumā aptaujājot 303 iedzīvotājus. Aptauja tika organizēta elektroniski, un tā bija anonīma. Informācija par aptauju tika publicēta EM mājaslapā, plašsaziņas līdzekļos un vairāku pašvaldību mājaslapās.

EM norādīja, ka aptaujai ir informatīvs raksturs un secinājumi tiks izmantoti turpmāk attiecīgās politikas veidošanā.

LETA jau rakstīja, ka 2015.gadā Konkurences padomes (KP) publicētajā tirgus uzraudzības ziņojumā tika secināts, ka apbedīšanas pakalpojumu tirgū pastāv vairākas problēmas, tostarp apbedīšanas pakalpojumu sniedzēju privileģētais statuss, sniedzot pakalpojumus slimnīcu teritorijās un morgos, slimnīcu telpu noma bez publisku izsoļu organizēšanas. Tāpat identificētas patērētāju sūdzības par ārstniecības iestāžu personāla vienlaicīgu nodarbinātību pie apbedīšanas pakalpojumu sniedzējiem, kā rezultātā tiek piedāvāti attiecīgā apbedīšanas pakalpojumu sniedzēja pakalpojumi, negodprātīgi izmantojot piederīgo emocionālo stāvokli.

EM ieskatā, iepriekšminētais neatbilst godīgas komercdarbības principiem un ētikas normām.

KP ziņojums šajā jautājumā nekoncentrējas uz situāciju atsevišķās pašvaldībās, bet vispārīgi apzina slimnīcas, kuru teritorijās un morgos atrodas apbedīšanas pakalpojumu sniedzēji. Ministrijā piebilda, ka ne katrā pašvaldībā ir slimnīcas.

«Tā kā valsts pārvaldei primāri ir jādarbojas sabiedrības interesēs, aptauja sniegs priekšstatu par iedzīvotāju viedokli un pieredzi saistībā ar apbedīšanas pakalpojumu sniedzēju darbību slimnīcu teritorijās. Iegūtā informācija tiks izmantota sarunās ar Veselības ministriju un slimnīcām, lai diskutētu par apbedīšanas pakalpojumu sniedzēju darbību slimnīcu teritorijās un iespējamiem risinājumiem godīgas komercdarbības nodrošināšanai, kā arī iespēju ieviest ētikas kodeksu slimnīcu darbiniekiem. Piemēram, Lietuvā apbedīšanas pakalpojumu sniedzēji nedrīkst darboties ārstniecības iestāžu teritorijās,» uzsvēra EM.

Apbedīšanas pakalpojumu sniedzēju darbība slimnīcu teritorijās ir tikai viens no pašlaik skatāmajiem jautājumiem. 2015.gada un 2016.gada septembrī EM organizēja sanāksmes ar valsts pārvaldes iestādēm un apbedīšanas nozares pārstāvjiem, pārrunājot aktuālās problēmas, un vienojās par veicamajiem uzdevumiem. Piemēram, lai veicinātu patērētāju tiesību aizsardzību, 2015.gada 1.oktobrī tika apstiprinātas Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) vadlīnijas preču un pakalpojumu cenu norādīšanā komersantiem, kurās ietvertas norādes arī par korektām apbedīšanas pakalpojumu cenām.

2016.gadā PTAC uzraudzības pasākumos pārbaudīta apbedīšanas pakalpojumu sniedzēju prakse attiecībā uz pakalpojumu cenrāža piedāvāšanu un veiktas pārbaudes pakalpojumu sniegšanas vietās.

Nolūkā veicināt iedzīvotāju informētību 2016.gada 14.septembrī portālā «www.latvija.lv» tika publicēts informatīvais materiāls «Soli pa solim» par mirušu cilvēku apbedīšanu Latvijā, kas vienkopus sniedz informāciju par rīcību tuvinieka nāves gadījumā, sākot no miršanas fakta apliecināšanas un paziņošanas līdz apbedīšanas pabalstu saņemšanai un mirušā apglabāšanai. Materiāls tapis valsts pārvaldes iestāžu, ārstniecības iestāžu, apbedīšanas nozares asociāciju un uzņēmumu sadarbībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu