Lielākās dotācijas saņems Daugavpils, Liepāja un Rēzeknes novads

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

No pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda lielākās dotācijas saņems Daugavpils pilsēta, kam plāno piešķirt 15 miljonus eiro, Liepāja, kam plāno piešķirt 9,5 miljonus eiro un Rēzeknes novads, kam plāno piešķirt 7,5 miljonus eiro.

Ministru kabineta noteikumi par pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda ieņēmumiem un to sadales kārtību 2017.gadā paredz, ka ieņēmumi fondā plānoti 162 913 915 eiro apmērā, un tos veido dotācija no valsts budžeta teju 35,7 miljonu eiro apmērā un pašvaldību iemaksas 127,2 miljonu eiro apmērā.

Plānots, ka trīs republikas pilsētas kopā pašvaldību izlīdzināšanas fondā iemaksās 104,6 miljonus eiro. Tai skaitā Rīga iemaksās teju 92 miljonus eiro, Jūrmala teju 11 miljonus eiro, bet Ventspils gandrīz divus miljonus eiro.

Savukārt novadi fondā kopā iemaksās 22,6 miljonus eiro. Lielākās iemaksas veiks Mārupes novads, kas iemaksās 5,6 miljonus eiro, Ķekavas novads, kas iemaksās 3,9 miljonus eiro un Garkalnes novads, kas iemaksās 3,1 miljonu eiro. Tāpat iemaksas veiks arī Ādažu, Babītes, Carnikavas, Ikšķiles, Olaines, Salaspils, Saulkrastu, Siguldas un Stopiņu novads.

Plānots, ka sešas republikas pilsētas kopā dotācijās no fonda saņems 34,5 miljonus eiro. Tai skaitā Daugavpils saņems 15 miljonus eiro, Liepāja 9,5 miljonus eiro, Rēzekne četrus miljonus eiro, Jēkabpils 3,2 miljonus eiro, Jelgava 2,5 miljonus eiro un Valmiera 198 676 eiro.

Savukārt novadiem kopā plānots piešķirt dotācijas teju 128,4 miljonu eiro apmērā. Lielākās dotācijas saņems Rēzeknes novads, kam plānoti 7,5 miljoni eiro, Daugavpils novads, kam plānoti 5,8 miljoni eiro, kā arī Kuldīgas novads, kas saņems 4,9 miljonus eiro, Talsu novads, kas saņems 4,6 miljonus eiro, Madonas novads, kas saņems 4,2 miljonus eiro un Krāslavas novads, kas saņems četrus miljonus eiro.

Jau ziņots, ka Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs («Latvijai un Ventspilij») paudis, ka pašvaldību izlīdzināšanas fonda modelis nav līdz galam taisnīgs, jo no 119 pašvaldībām tikai 15 ir finanšu donori, bet vairums jeb 104 pašvaldības ir naudas saņēmējas.

Pēc Ventspils mēra domām, dotācijas izlietojumu, iespējams, vajadzētu regulēt: «Par to būtu jābūt diskusijai, taču ir viens liels «bet» - jebkurai pašvaldībai jāsaglabā tiesības rīkoties ar saviem finanšu līdzekļiem un savu mantu. Ja tā nav, tad tā nav pašvaldība, bet gan vietējā padome padomju izpratnē.»

Pašu pašvaldību finanšu izlīdzināšanas ideju gan Lembergs kopumā vērtējot kā taisnīgu un nepieciešamu, taču spēkā esošais izlīdzināšanas modelis, viņaprāt, ir nepilnīgs.

Savukārt Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) norādījis, ka par 91 miljonu eiro, kas Rīgas domei jāpārskaita pašvaldību izlīdzināšanas fondā, tā varētu nākamgad saremontēt paredzētās ielas un skolu ēkas, kā arī nodrošināt sociālā atbalsta pasākumus.

Ja pašvaldībai nevajadzētu pārskaitīt naudu pašvaldību izlīdzināšanas fondā, tā varētu daudz vairāk ieguldīt savos projektos. Ušakovs to norādīja kā piemēru, ka Rīga ļoti lielu atbalstu sniedz pārējām pašvaldībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu