Valsts kontrole: Kriminālatbildības nepiemērošana Loginovam un Pečakam nenozīmē, ka nav noticis pārkāpums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Kriminālatbildības nepiemērošana Rīgas brīvostas pārvaldniekam Leonīdam Loginovam un viņa vietniekam Aigaram Pečakam nenozīmē, ka nav noticis pārkāpums, šādu nostāju pauda Valsts kontrolē (VK).

Kā ziņots, Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa šodien pasludināja spriedumu krimināllietā pret Rīgas brīvostas pārvaldnieku Loginovu un viņa vietnieku Pečaku, abus attaisnojot. Krimināllieta pret Loginovu un Pečaku bija ierosināta par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, veicot nelikumīgus ziedojumus un nelikumīgu prēmiju izmaksu, kas radījis smagas sekas. Apsūdzētie savu vainu viņiem inkriminētajos noziegumos neatzina.

Pēc revīzijas Rīgas brīvostas pārvaldē VK pirms vairākiem gadiem tiesībsargājošajās iestādēs vērsās par vairākiem pārkāpumiem brīvostas darbībā. VK norādīja, ka pārvaldes nelietderīgu lēmumu rezultātā ir radušies zaudējumi vismaz 573 314 eiro apmērā. VK arī informējusi, ka ir nepamatoti izlietoti 538 214 eiro.

Pēc šodien pasludinātā sprieduma VK pārstāve Zane Ozola aģentūrai LETA stāstīja, ka VK spriedumu patlaban nevar komentēt, jo nav pieejama sprieduma motivējošā daļa, līdz ar to VK nezina, kāpēc ir pieņemts šāds spriedums.

Vienlaikus VK pārstāve norādīja, ka atbilstoši publiski pieejamajai informācijai, pirmās instances tiesa ir uzskatījusi, ka nav piemērojama kriminālatbildība jeb smagākais no atbildības veidiem. Kamēr nav pieejams pilnais spriedums, tiesas motivācija VK nav zināma.

Tāpat VK pārstāve uzsvēra, ka kriminālatbildības nepiemērošana automātiski nenozīmē, ka nav noticis pārkāpums, par kuru būtu piemērojams kāds cits no atbildības veidiem. Turklāt spriedums vēl var pārsūdzēt. «Varam vēlreiz paskaidrot, ka VK revīzijā konstatētais ir balstīts uz faktiem - salīdzinot likumā noteikto ar Rīgas Brīvostas pārvaldes faktisko rīcību,» uzsvēra Ozola.

Kā ziņots, Latvijas Televīzijas raidījums «Panorāma» iepriekš vēstīja, ka pret Loginovu sāktā kriminālvajāšana ir saistīta ne tikai ar prēmiju izmaksu, bet vēl ar divām epizodēm, kuru rezultātā radīts materiāls kaitējums lielā apmērā.

Pamatojoties uz Loginova noslēgtajiem līgumiem ar Liepājas Jūrniecības koledžu, brīvosta no 2009. līdz 2013.gadam pārskaitījusi 190 000 latu (270 345 eiro), kas ir uzskatāmi par ziedojumiem, vēstīja raidījums. Savukārt 2009.gadā, pamatojoties uz Loginova rīkojumu, Starptautiskās Ostu asociācijas kontā ieskaitīts ziedojums cunami cietušajām ostām Japānā 10 000 ASV dolāru (9041 eiro) apmērā. Izmeklēšanas gaitā arī gūti pierādījumi, ka Loginovs, pārkāpjot likumu, kas paredz iespēju ziedot vienīgi valstij, četru gadu laikā patvaļīgi rīkojies ar Brīvostas pārvaldei piederošiem līdzekļiem vairāk nekā 277 000 eiro apmērā, vēstīja raidījums.

Pērn arī tapa zināms, ka Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde sākusi vēl kādu kriminālprocesu par iespējamiem kriminālpārkāpumiem Rīgas brīvostā. Lieta ierosināta, pamatojoties uz Valsts kontroles secinājumiem. Aizdomās turēto pašlaik nav.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu