Rosinās izstrādāt kārtību dažādu institūciju sadarbībai bērnu tiesību aizsardzības jautājumā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) vadītāja Ilona Kronberga rosinās izstrādāt kārtību, kā dažādu jomu institūcijas savā starpā sadarbojas bērnu tiesību aizsardzībā.

Runājot par gadījumu Dobelē, kad, visticamāk, no narkotiku pārdozēšanas miruši abi vecāki un beigās no bada - arī zīdainis, Kronberga norādīja, ka šobrīd sabiedrībā emocijas ir sakāpinātas, un tas ir saprotams, jo valsts nav varējusi nodrošināt galveno bērnam - tiesības uz dzīvību. Viņa izteica cerību, ka šīs gadījums būs pēdējais, uz kura pamata tiks izdarīti mājas darbi, kas joprojām nav paveikti.

Viņa norādīja, ka fakti runā par to, ka starpinstitūciju sadarbība bērnu aizsardzībai nav nepieciešamajā līmenī, vai arī tā ir tik vāja, ka ir orientēta uz starpinstitūciju «apmētāšanos» ar dokumentiem, nevis uz reālu, kopīgu darbību konkrētu bērnu un konkrētas ģimenes interesēs, pauda VBTAI vadītāja.

Pēc viņas domām ir pienācis laiks veikt grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, lai varētu izstrādāt Ministru kabineta noteikumus, kuri varētu saukties «Kārtība, kādā bērnu tiesību aizsardzības subjekti sadarbojas starpinstitucionālā vidē bērnu vislabākajās interesēs». Šajā kārtībā tad būtu atrunāts, ko dara katra no iesaistītajām pusēm, kā arī atbildība, ja tas netiek darīts.

Kronberga atzīmēja, ka šajā jautājumā jābūt politiskam lēmumam, kā arī atbildīgajām pusēm - Veselības, Labklājības, Iekšlietu un Tieslietu ministrijām - jāveido kopīgas debates par to.

Kronberga nākamnedēļ ierosinājumu par šādas kārtības nepieciešamību plāno izteikt Labklājības ministrijai.

Jau ziņots, ka 3.janvārī Dobelē, visticamāk, no narkotiku pārdozēšanas atrasti miruši laulātie, kā arī no bada miris pāra deviņus mēnešus mazais zīdainis.

Nelaime otrdien atklājās pēc tam, kad policija Dobelē saņēma iesniegumu no mirušās sievietes mātes, kura nevarēja sazvanīt savu meitu. Sievietes māte prombūtnē bija aptuveni divas nedēļas.

Ierodoties notikuma vietā, tika konstatēts, ka dzīvoklim bijis atvērts logs un telpās dzirdami bērnu raudāšana. Policija izsauca ugunsdzēsējus-glābējus, kuri iekļuva dzīvoklī pa atvērto logu. Dzīvoklī gultā miris atrasts 1966.gadā dzimis vīrietis un 1993.gadā dzimusi sieviete, kā arī zem gultas atrasts miris deviņus mēnešus vecs bērns. Tika konstatēts, ka bērns nomiris badā.

Tāpat dzīvoklī bija trīs, četrus un piecus gadus veci bērni, kuri tagad nodot aprūpei. Bērnu organismi no bada bijuši novājināti.

Noskaidrojies, ka pēdējo reizi jaunā sieviete bija redzēta pērn 27.decembrī. Tiek pieņemts, ka tajā dienā arī varētu būt iestājusies abu laulāto nāve. Bērna nāves precīzu datumu varēs noteikt pēc ekspertīzes.

Vardarbīgas nāves pazīmes netika konstatētas, un patlaban ticamākā versija par nāves apstākļiem esot narkotisko vielu pārdozēšana. Bērnu vecmāmiņa policiju informējusi, ka ģimenes galva iepriekš lietojis narkotikas, taču Dobeles iecirkņa rīcībā šādas informācijas nav.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu