RPIVA rektore: Runas klīst arī par citu augstskolu reorganizāciju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Runas klīst arī par citu augstskolu reorganizāciju, aģentūrai LETA pauda Rīgas pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) rektore Daina Voita.

Taujāta, vai Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iecere par RPIVA reorganizāciju viņai bija jaunums, Voita norādīja, ka oficiāli tas bijis jaunums, tomēr runas klīdušas jau vairākus gadus, tai skaitā arī par citām augstskolām. Rektore gan izteicās, ka «baumas ir baumas» un «par jebkuru lietu var baumot».

Taujāta, kas ir tās citas augstskolas, Voita sacīja, ka nevēlas to komentēt, jo šādi kādu var «tracināt». «Viņi paši zina, par ko klīst baumas, augstskolu rektori sazinās [savā starpā],» sacīja RPIVA rektore.

Kā vēstīts, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) šorīt intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» norādīja, ka, runājot par augstskolu institucionālu apvienošanos, varētu apstāties pie RPIVA, bet tālāk domāt par konkrētām studiju programmām.

Vaicāts, vai ir plāni par citu valsts augstskolu reorganizēšanu, ministrs uzsvēra, ka ir ļoti konkrēti plāni attiecībā uz valsts budžeta vietu sadali. «Proti, mums ir jāpiegādā augstskolām tādi resursi budžeta vietu veidā, kas atbilst tautsaimniecības vajadzībām,» teica ministrs. «Runājot par augstskolu institucionālu apvienošanu, mēs varētu apstāties pie RPIVA, bet tālāk domāsim pa konkrētām studiju programmām,» uzsvēra Šadurskis.

LETA jau ziņoja, ka IZM ir pieņēmusi lēmumu ar 2017.gada augustu reorganizēt RPIVA, to pievienojot Latvijas Universitātei (LU). Kā apstiprināja ministrijā, tas nepieciešams, lai veiktu resursu koncentrāciju un panāktu iespējami efektīvu valsts budžeta līdzekļu izmantošanu.

Konsolidācijas rezultātā netikšot radīti finansiāli zaudējumi studējošajiem, kā arī netiks ierobežotas viņu tiesības uz izglītību, jo par līdzšinējo studiju maksu viņi studijas varēs turpināt citās augstākās izglītības iestādēs. Studējošajiem tikšot nodrošināta iespēja turpināt studijas LU, kas īsteno visus akadēmijas īstenotos studiju virzienus, kā arī atbilstošajos studiju virzienos Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, Banku augstskolā un Rīgas Tehniskajā universitātē.

Reorganizāciju plānots pabeigt līdz 2017.gada augustam. Izmaiņas studiju procesā stāsies spēkā 2017./2018.akadēmiskajā gadā.

Tāpat vēstīts, ka RPIVA pārstāvji nolēmuši neierasties uz šodien plānoto tikšanos ar IZM speciālistiem, lai pārrunātu augstskolas reorganizāciju. RPIVA rektore Daina Voita norādīja, ka saskaņā ar likumu, lēmumu par augstskolu reorganizāciju pieņem Ministru kabinets pēc ministra ierosinājuma. Rektore uzskata, ka tas nav noticis un likumdošanas vara tiek ignorēta, līdz ar to augstskolas pārstāvji šodien ar IZM netiksies.

IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktore Agrita Kiopa jau norādījusi, ka RPIVA vadības lēmums neierasties uz sarunām neapturēs augstskolas reorganizācijas plāna virzību.

RPIVA ir IZM padotībā esoša valsts dibināta augstskola, kas dibināta 1994.gada 10.maijā. 2016./2017.akadēmiskajā gadā tajā ir 3514 studējošie. No kopējā studējošo skaita 565 jeb 16% studē par valsts budžeta līdzekļiem un 2949 jeb 81% - nepilna laika studijās par maksu. Akadēmijai ir astoņas filiāles dažādos Latvijas reģionos: Alūksnē, Bauskā, Cēsīs, Jēkabpilī, Kuldīgā, Madonā, Tukumā un Ventspilī. Filiālēs kopumā studē 998 nepilna laika studējošie.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu