KNAB aicina Jansonu atsaukt izteikumus par biroju un tiesu varas amatpersonām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aicina tiesībsargu Juri Jansonu publiski atvainoties par saviem izteikumiem par tiesu varas un KNAB amatpersonām, kā arī šos aizskarošos izteikumus atsaukt.

Jansons šorīt norādīja, ka tas būtu politiķu drosmes un atbildības jautājumus likvidēt vai reorganizēt KNAB. «Varbūt ir jābeidz sabiedrība mocīt un tas aizkautais hiēnsuns beidzot jāiemidzina un ar godu jānorok,» par KNAB darbu izteicās Jansons.

Tiesībsargs uzskata, ka KNAB netiek galā nedz ar korupcijas apkarošanu, nedz interešu konfliktu izvērtēšanu. Šādu kritiku birojs saņēma saistībā ar KNAB aizrādījumu par valsts amatpersonai noteikto amata savienošanas ierobežojuma pārkāpšanu saistībā ar Jansona darbību izdevuma «Jurista Vārds» Zinātniski konsultatīvajā padomē.

KNAB aģentūru LETA informēja, ka lietvedība tiesībsarga administratīvā pārkāpuma lietā tika ierosināta, pamatojoties uz saņemto iesniegumu par valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu un aizliegumu neievērošanas faktu, nevis par amata pilnvaru realizēšanu interešu konflikta situācijā.

KNAB skaidro, ka likumā «Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā» noteiktie ierobežojumi, aizliegumi un pienākumi valsts amatpersonām ir noteikti ar mērķi nodrošināt, lai valsts amatpersona, realizējot amata pilnvaras, nenonāktu interešu konflikta situācijā, un likums skaidri un nepārprotami nošķir ierobežojumus, kas vērsti uz amata pilnvaru realizēšanas nepieļaujamību interešu konflikta situācijā no ierobežojumiem, kas vērsti uz to, lai nepieļautu amatpersonas nonākšanu interešu konflikta situācijā.

Birojā pauž, ka Jansona darbībā tika konstatēts likumā tiesībsargam noteiktā amatu savienošanas ierobežojuma pārkāpums, nevis amata pilnvaru interešu konflikta situācijā realizēšanas pārkāpums, tāpēc tiesa pamatoti atstāja spēkā KNAB lēmumu par mutvārdu aizrādījuma piemērošanu tiesībsargam par amatu savienošanas ierobežojumu neievērošanu. Minētais tiesas spriedums nav pārsūdzams un ir stājies spēkā.

Kā norāda KNAB, tiesībsarga nepamatotā atsauce uz likumā definēto interešu konflikta situāciju un šīs normas interpretācija, pamatojot, viņaprāt, KNAB un tiesas nekompetenci minētā likuma piemērošanā un viņa pārkāpuma izvērtēšanā, jo viņa darbībās neesot interešu konflikta, «liecina par tiesībsarga absolūto neizpratni par šā likuma piemērošanu, tā mērķiem un jēgu».

Biroja skatījumā, arī Jansona viedoklis, ka esot absurdi uzskatīt, ka viņš esot nodarījis kaitējumu pārvaldības kārtībai, ir uzskatāms par nepamatotu, jo tik augstas amatpersonas kā tiesībsargs likumpārkāpums, neievērojot likumā noteiktos ierobežojumus, kā tas pamatoti secināts lēmumos, «nodara kaitējumu valsts pārvaldības kārtībai, mazinot sabiedrības uzticēšanos tādas valsts amatpersonas, kura pārkāpusi likumu, darbības tiesiskumam un objektivitātei».

Tāpat KNAB norāda, ka par neētiskiem ir uzskatāmi Jansona aizskarošie izteikumi par tiesu varas un valsts pārvaldes institūcijām, un par tiesu varas un KNAB amatpersonām, vairākkārt norādot, ka «ir jābūt ar dziļu plānprātību apveltītam cilvēkam», «ir lielas aizdomas, ka tiesa nav bijusi pie pilnas apziņas», jo šie izteikumi graujot ne tikai tiesu varas un valsts pārvaldes iestāžu prestižu un nepamatoti ceļot neslavu šo iestāžu amatpersonām, kuru rīcība bija tiesiska un pamatota, bet mazinot arī sabiedrības uzticēšanos pašam tiesībsargam, kas ar saviem izteikumiem sabiedrībai skaidri ir nodemonstrējis tiesisko nihilismu un necieņu pret likumu.

«KNAB priekšnieka pienākumu izpildītāja Ilze Jurča aicina tiesībsargu atcerēties tiesībsarga misiju, kuras mērķis ir veicināt cilvēktiesību aizsardzību un sekmēt, lai valsts vara tiktu īstenota tiesiski, lietderīgi un atbilstoši labas pārvaldības principam, un lūdz tiesībsargu apsvērt iespēju publiski atvainoties par saviem izteikumiem tiesu varas un KNAB amatpersonām, kā arī šos aizskarošos izteikumus atsaukt,» teikts biroja paziņojumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu