Vidzemes Augstskola būtu gatava pārņemt RPIVA Cēsu filiāli

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Vidzemes Augstskola (ViA) būtu gatava pārņemt Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības (RPIVA) filiāli, kas atrodas Cēsīs, atklāja Vidzemes Augstskolas rektors Gatis Krūmiņš.

Krūmiņš uzskata, ka loģiskākais solis būtu RPIVA filiāles nodot reģionālo augstskolu pārraudzībā, tādējādi stiprinot reģionālo augstskolu pozīcijas ilgtermiņā.

Krūmiņš atklāja, ka sākotnēji, domājot par RPIVA reorganizēšanu, filiāli, kas atrodas Cēsīs, bija plānots nodot ViA pārraudzībā, taču pēdējās tikšanās laikā ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) esot spriests, ka šī filiāle tomēr tikšot nodota Latvijas Universitātes (LU) pārraudzībā.

ViA plāns būtu laika gaitā RPIVA filiāli pārveidot par ViA struktūrvienību, kurā tiktu piedāvātas atsevišķas studiju programmas, kas ilgtermiņā varētu būt aktuālas Cēsīm, piemēram «Koka ēku celtniecība» un «Informācijas tehnoloģijas», kas tiktu attīstītas sadarbībā ar Priekuļu tehnikumu.

Šīs programmas tad turpmāk tiktu piedāvātas tikai Cēsīs, jo, kā uzsvēra Krūmiņš, svarīgi, lai piedāvātās programmas nedublētos. Piemēram, rodas jautājums, vai, ja RPIVA filiāli pārņems LU, neradīsies situācija, kad divās ļoti tuvu esošās pilsētās tiek piedāvātas vienas un tās pašas izglītības programmas.

Kā arī esot jāpiezīmē, ka Cēsīs šobrīd jau atrodas Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) filiāle, kas nozīmē, ka RPIVA filiāles pievienošanas LU rezultātā salīdzinoši mazā pilsētā atrastos divas Latvijas lielāko augstskolu filiāles.

Lai gan ViA tomēr turpinās sarunas par RPIVA Cēsu filiāles pārņemšanu, Krūmiņš atklāja, ka tas augstskolai nav izšķiroši.

Krūmiņš arī stāstīja, ka līdz šim nav izskanējusi oficiāla informācija par to, ka arī ViA plānotu reorganizēt. Augstskola esot pietiekami spēcīga ne tikai sniegtās izglītības kvalitātes, bet arī attīstītās pētniecības dēļ, lai tuvākajos gados nesatrauktos par iespējamu reorganizāciju.

Krūmiņš arī atklāja, ka nav pārsteigts par RPIVA reorganizāciju, jo nevienam neesot bijis noslēpums, ka izglītības kvalitāte šīs skolas filiālēs esot zema, lai gan atsevišķi statistikas rādītāji, kā uzņemtie studenti un studenti, kas studē maksas vietās, esot labi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu