Latvijā sākusies gripas epidēmija

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) valstī izziņojis gripas epidēmijas sākumu. Centrā informēja, ka pagājušajā nedēļā četrās Latvijas pilsētās ambulatorajās iestādēs gripas gadījumos vērsušos pacientu skaits ir pārsniedzis 100 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju jeb epidēmijas slieksni.

(Pievienotas pēdējās piecas rindkopas.)

Visvairāk gadījumu reģistrēts Jēkabpilī - 194,7 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Tāpat gripas epidēmijas slieksnis ir pārsniegts Jūrmalā, Rīgā un Liepājā.

Gripa aizvadītajā nedēļā reģistrēta arī Daugavpilī, Jelgavā un Ventspilī.

Savukārt slimnīcā pagājušajā nedēļā ar gripu nogādāti 102 pacienti, no kuriem 88 nogādāti Rīgas slimnīcās. Kopš gripas sezonas sākuma slimnīcās nogādāti 252 pacienti ar šo slimību.

SPKC atgādina, ka gripai raksturīga pēkšņa slimības simptomu parādīšanās - drebuļi, ķermeņa temperatūras paaugstināšanās virs 38 grādiem, stipras galvassāpes, sāpes acu ābolos un muskuļos, sauss klepus un rīkles iekaisums, izteikts nespēks, apetītes zudums, bezmiegs, bet maziem bērniem var būt arī vemšana un caureja.

Nacionālais veselības dienests atgādina, ka gripas epidēmijas laikā no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksātas ģimenes ārstu mājas vizītes pie gripas slimniekiem. Šiem pacientiem par vizīti jāmaksā tikai valstī noteiktā pacienta iemaksa - 2,85 eiro.

Kā informēja NVD, šāds maksājuma nosacījums attiecas uz visiem ģimenes ārstiem un dežūrārstiem, kuriem ir noslēgts līgums ar NVD par valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu.

Ņemot vērā, ka gripas un citu augšējo elpošanas ceļu infekciju simptomi ir līdzīgi, saņemot pieteikumu mājas vizītei, ģimenes ārstam ir iespējami detalizēti jānoskaidro pacienta sūdzības un slimības simptomi, kā arī par citiem neseniem un līdzīgiem saslimšanas gadījumiem ģimenē. Ja ģimenes ārsts, ierodoties pie pacienta kā pie gripas slimnieka, tomēr konstatēs, ka pacientam ir kāda cita augšējo elpceļu infekcija, arī šajā gadījumā par ģimenes ārsta mājas vizīti būs jāmaksā tikai pacienta iemaksa, skaidro dienestā.

Par veikto pacienta iemaksu 2,85 eiro apmērā pacientam ir jāsaņem maksājumu apliecinošs dokuments - stingrās uzskaites kvīts. Ja pacients ir atbrīvots no pacienta iemaksu veikšanas, šis maksājums nav jāveic. No pacienta iemaksām ir atbrīvoti 1.grupas invalīdi, trūcīgās personas (kurām izsniegta atbilstoša izziņa), politiski represētas personas un citas iedzīvotāju grupas.

Ģimenes ārsta mājas vizīti ir jāpiesaka līdz plkst.15. Vienlaikus NVD atgādina, ka ikvienā ģimenes ārsta praksē vismaz vienu stundu dienā ir pieņemšanas laiks pacientiem bez iepriekšēja pieraksta, ja pacientam ir akūta saslimšana un ārsta konsultācija ir nepieciešama nekavējoties.

NVD atgādina, ka ārpus ģimenes ārsta darba laika medicīniskus padomus var saņemt, arī zvanot uz valsts organizēto Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Darbdienās medicīniskus padomus sniedz no plkst.17 līdz 8, savukārt brīvdienās un svētku dienās - visu diennakti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu